torsdag 19 mars 2009

Dödsfall av populära fettdieter

Min mamma är hjärstjuk och rekommenderades först att äta lite mer GI...idag sa doktorn att man har börjat få in alarmerande rapporter och idag läste jag detta....
Själv har jag börjat planera att äta mer enligt GI..... nu vart jag tveksam....
http://www.expressen.se/halsa/1.1472854/barn-dog-av-den-populara-fettdieten

5 kommentarer:

nonhosonno sa...

Tror inte du skall ägna den artikeln för mycket tanke, läs här

http://www.kostdoktorn.se/oserios-skrackpropaganda-i-expressen

Strävar Efter Finansiellt Oberoende sa...

Jag tror inte du skall oroa dig över det. Kan berätta lite om mig och min bakgrund...
Jag har i alla år varit en aktiv person, hållit på med alla typer av sporter och idrotter. Bland annat kampsport. Kost och träning är något jag alltid brunnit för.
Jag har levt enligt konstens alla regler, fiberrikt och fettsnålt som man säger att man bör göra.
Jag har inga viktproblem, tenderar istället att tappa rätt mkt i vikt om jag inte är noggrann med vad jag äter. Det är inte roligt det heller!
Vilket fall så borde då mina blodfetter ha varit bra med tanke på min livsstil. Men efter blodprovstagningar hos min läkare så visade det sig att dem var allt annat än bra! Så jag gick hem och sökte på nätet, hittade då om Atkins diet och tog det med min Dr som inte alls var så förtjust i min tanke på att pröva det.
Men vi kom överens tillsammans med en dietist att prova.
3 månader senare så hade jag normaliserat mina blodfetter, höjt det goda och sänkt det onda.
Jag gick efter det tillbaka till mina rutiner, fiberrikt och fettsnålt.
Jag mötte en ny läkare som testade mig och konstaterade att blodfetterna var så pass dåliga igen att jag borde äta mediciner för det. Tro mig, jag testade 2 st olika mediciner och mådde pyton.
Så jag gick tillbaka till Atkins igen och sänkte mina värden.
Idag lever jag enligt Atkins eller LCHF i perioder. För jag tycker verkligen att det är supergott med grovt bröd och vill inte alltid vara utan det.
Samt att jag lever hellre med denna kost än äter den typen av mediciner igen, för jag mådde verkligen apdåligt av dem! =(
Förlåt, blev långt det där...

minna sa...

Tack nonhosonno för artikeln.
Det var lite det jag misstänkte strävar efter finansiellt oberoende. Jag tror att det är dom olika kolhydraterna som höjer blodtrycket mm....Idag fick mamma och jag mer fakta. Efter några veckor på mer GI aktig diet så hade mammas blodvärden förbätrats markant. Hennes socker nivå var nu bara 5,3 mot 11,6 (långtids socker)..T.o.m hennes dietist tyckte att vi skulle fortsätta att skippa merparten av kolhydraterna.
Så vi fortsätter...=) Tack !

Strävar Efter Finansiellt Oberoende sa...

Vad bra att din mammas värden förbättras så mycket till det bättre! =)
Det låter som att hon har en bra dietist som är öppen för annat än traditionellt bra kost!
Hoppas hon trivs med sin GI-kost! =)

Anonym sa...

Att äta GI-modell är nog ingen fara, för då ingår väldigt många livsmedel. Jag äter själv LCHF-kost sen 1,5 månad och jag har märkt och läst att många kan drabbas av kramp i benen (ofta vaden under natten) p g a för lite magnesium.

Det jag har läst hittills är att det är ganska så svårt att få tillräckligt med magnesium av vanlig kost oxå o blir ännu sämre med strikt LCHF-kost, så ska fylla på med vitaminer o se om det blir bättre.

Det bästa bör väl vara varierad kost, ekologisk och ren mat lagad från grunden, att minimimera transfetter, socker, tillsatser och bekämpningmedel.

Man vill ju ha bra bränsle, men samtidigt ska man ju inte ha ångest över maten heller. Man får kanske tänka på att maten man äter är näringrik o energirik, skapa en positiv känsla kring maten.

/V