fredag 20 mars 2009

Amortera max 10% per år?

Inspirerad av http://milstolpe.blogspot.com/2009/03/amorteringsplan.html
började jag tänka på min egen amortering!
Jag får bara amortera 10% enligt stadshypoteket! Jag får inte öka amorteringstakten mer.
Ni som är kunniga, vad beror det på?
Jag har endast små lån kvar på bostadsrätten. Jag frågade banken om jag kunde öka på takten då jag nu amorterar 10% av skulden varje år, men fick ett blankt nej! Det gör mig arg! Jag vill amortera mer!

6 kommentarer:

Auri sacra fames sa...

Är det så att ditt lån är bundet? Jag har för mig att det är ok att öka amorteringar på rörligt och tremånaders.

Stadshypoteket är ett av få ställen (kanske enda) som kan ge dig möjlighet att höja en amortering på ett bundet lån till ca 10%.

Vad har du för ränta? Om den ligger runt 3,5% så kan du t.ex. starta ett konto på marginalen.se och sätta in pengarna som du vill amortera extra på där. Ett konto som bara ät till för det.

Om låneräntan och sparräntan ligger lika blir det som en osynlig amortering. Sen handlar det bara om flyttande av pengar. Kräver viss diciplin men det har jag läst att du har=)

minna sa...

Jag har ena lånet bundet, men nu sist när jag skulle förhandla sa dom att man max kunde amortera 10%...det ena lånet har jag rörligt och där brukar jag extra amortera.
Jag får väl göra som du säger att börja spara istället. Idag ger tom swdbank 3,5% ränta på framtidskonto max om man binder pengarna i fem år...ska kika på marginalen...kanske inte har lika lång bindningstid ....
Disciplin??? Njaa sådär, men jag försöker=)
Tack för tipset.

Auri sacra fames sa...

Jag här själv ett konto på Marginalen. Ingen bindningstid, fria uttag...

Ung kvinn sa...

Troligen är det väl så att om du bundit lånet på säg 1 år så räknar ju banken med att ha ett kassaflöde in från dig, det vill säga räntan, men om du plötsligt börjar amortera mer ja då blir ju intäkten mindre för dem =o) Det är det enda jag kan tänka mig!

Anonym sa...

Ett bostadslån skall betalas av på en 40 års sikt oberoende storlek. På så vis får man hjälp av inflationen. Placera dina pengar i bankbokssparande med högre ränta än dina bostadslån eller placera en del av dem i Svenska trygga bolag med ett bra trackreckord och bra direktavkastning.

/ A

minna sa...

ska teckna ett konto hos marginalen...sen näär lånet går ut ska jag inte binda det utan lösa det....oavsett hur det blir sen, är det ju bra att ha pengarna sparade.