fredag 21 november 2008

Amortera mer och spara mindre?

Idag ändrade jag lite på rutinerna! La in 200 kr på sparkontot som jag döpte till turkiet=)
Nu hålls drömmen mer vid liv och det är en ständig påminnelse att se kontonamnet turkiet varje dag när jag loggar in på min bank=)
Jag är fortfarande lite skrämd över att mina fonder som har backat så mycket. Läste i per pennings blogg om en man (någon investerare som intervjuades) att han inte sparade alls just nu utan amorterade av på sitt lån! Det säger ganska mycket för mig. Visst jag vet att fonderna skall ses som långsiktiga, men ärligt talat jag vill inte vänta tills jag är pensionär!!! Personligen tror jag att den här krisperioden blir lång! Jag har en kund som jobbar med investeringar osv och han sa idag att han också bara amorterade just nu. Den här mannen är ganska känd och han syns ofta på tidningarna när han ger ekonomiska tips! Han tyckte att man skulle behålla sina fonder och hålla huvudet kallt och kanske bara köpa lite nu , då han tvivlade på att vi hade nått botten ännu. Han såg ingen ide i att köpa något nu. Han sa att det som underlättar ens ekonomi när det är svårt är att just minimera sina kostnader och se till att dom sjunker i en snabb takt. Och då frågade jag honom " så vadå, man ska minska sina kostnader lika snabbt som börsen faller" och då skrattade han och sa, "jaa, du , det låter inte alls dumt just nu "sa han.
Han förklarade att man alltid skulle ha en buffert, men påpekade på att har man inga skulder behöver man ingen jätte buffert! Han rådde mig att börja amortera på lånen mer och inte spara så mycket och spara mer säkert just nu. Han trodde att det kunde ta år innan trenden vänder igen!! Uppemot 10 år innan det blir riktigt bra!!!
Min pappa sparar inte så mycket, utan han har alltid amorterat massor istället. Han säger att hans nästan betalda villa är hans buffert. ´
Det kanske är ändå idiotiskt av mig att spara 200 kr om dagen i fonder?
Det kanske vore klokare att spara 100 kr om dagen i fonder och amortera av lånen med 100 kr istället?
För att bli "rik" kan man ju inte ha en massa lån. Jag tänker ofta på det faktum om att om man lånar en miljon, hur mycket har man tillslut betalt med ränta och allt när miljonen är borta?
Säkert en hiskelig summa med guldtior=)
Att beta av lånen är säkert säkrare just nu...Hur resonerar ni andra? Hur mycket spar ni och respektive amorterar era lån med?

5 kommentarer:

Life sa...

Jag har också funderat över detta. Som det är nu så har jag lån på ca 200 000. Nästan bara huslån, en del förargliga krediter på ca 10 000. På huslånet amorterar jag endast 500 i månaden, och har tänkt att jag borde kanske strunta i att amortera eftersom de höjt hyrorna med 1100 i månaden (tight) och spara till bufferten istället som är så svår att få ihop. Fonder sparar jag ca 1000 kr i månaden och lika mycket i buffert, men den går ju liksom åt. Har funderingar på att sätta fondtusenlappen i vanligt sparande i stället ... men det är SVÅRT, jag vill också höra hur andra gör =)

minna sa...

ja sånt är svårt att avgöra! Min första prio är att bli skuldfri från allt annat än lånet på hemmet. 200 000 på huslån är ju faktiskt inte så mycket=) Du skulle ju kunna öka amorteringen till 1000 kr!?!

nonhosonno sa...

Ja lite svårt val tycker jag med, man vill ju spara för att se det växa, så man ser pengarna, men betala av på huset är ju givetvis super bra, då har man ju ett framtida värde. Vi amorterar 1500:- varje månad på huset. Jag vill bli av med mina otäcka krediter i första läget, inte lätt men man får gneta på.

Monica sa...

Att amortera på sina lån är alltid det bästa sparandet, men inte precis det roligaste...

minna sa...

ja, jag håller med dig monica, det är säkert det bästa sparandet men inte alls något kul! Fast jag tror att man tycker att det är skönt den dagen man är skuldfri!