måndag 1 december 2008

Tankar om mäklaryrket och krisen

I senaste nyhetstidningar kan man läsa om mäklaryrket som är i kris just nu. Min fråga blir då på en gång " Har dom inte sparat och rustat för sämre tider"?
Jag har ett säsongsbetonat jobb och vet vikten av att vara försöktig när vi har det lugnt. Med tanke på bostadskriserna som var innan tex på nittiotalet , så borde inte mäklarna ha tänkt på detta och sett till att dom har en bra buffert?
Jag läser bla om Notar som inte har kunnat betala sina anställdas lön osv....
Jag är lite delad om man ska tycka synd om mäklare just nu. Självklart är det aldrig kul när det går dåligt, men med tanke på vilka pengar dom har dragit in senaste åren, hur fort objekten har blivit sålda och köparna har stått i kö så får det mig att tänka till en extra gång.
Har vanliga arbetare haft samma tur dom senaste åren? Alla som nu varslas har dom haft guldår bakom sig och kunnat ens spara till buffert eller har dom haft en vanlig lön?
Jag tex har haft samma lön hela tiden, min sambo har haft samma lön tills nu. Våra vänner har inte haft några guldår med feta bonusar i lön, utan när dom har blivit av med jobben nu, så har dom haft samma lön hela tiden.
Samtidigt tänker jag på alla unga mäklare som har dragit omkring i sina lyxbilar och har knappast behövt kunna sälja då köparna stod i kö. Utan tvekan är mäklaryrket riskfyllt, men det är inte alla som har "guldår" lite då och då med feta bonusar.

Samtidgt blir jag lite trött på alla negativ hysteri i media om kris hit och dit. I rapport i fredags
var dom i stinsen centrum och påpekade på att det var så tomt i gallerian mm. Faktum är att just stinsen centrum alltid är folktom! Det är aldrig trångt där. Men går man till Kista galleria eller täby centrum så är det fullt med folk! Varför gjorde dom inte reportaget där? Varför väljer man sthlms sämta galleria för att göra inlägget om recension???
Man börjar ju undra hur mycket media fixar och trixar!!???! Vad ska man tro tillslut?
Jag tror att själva medierna är en stor del av sveriges kris....

Samtidgt skulle det vara kul att veta hur just ni tänker. Har ni lagt om era shoppingvanor nu när det är kris? Kollar ni mer på priser mm? Berätta! =)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mitt fall är väl lite speciellt eftersom jag under ca ett års tid känt att jag bränner alldeles för mycket pengar på onödiga saker.

Beslutet att ändra mina vanor och börja spara och sluta slösa har växt fram över tid och det har ingenting med finanskrisen att göra (vad jag vet.. kanske blir man omedvetet påverkad..). Iaf så har jag ju inte bolån eller besparingar i aktier/fonder så det känns inte som de dåliga tiderna påverkar mig särskilt mycket, jag oroar mig inte och tänker inte på "den ekonomiska krisen". Men just nu är det onekligen så att jag kollar priser på saker och ting. Min sambo och jag ska inte köpa julklappar till varandra och vi ska lägga mindre på julklappar till barnen.

/sofia

minna sa...

Vad skönt det måste kännas sofia att inte ha bolån=) Min sambo och jag ska inte heller köpa julklappar till varandra!

Per Penning sa...

Ja, inte fäller jag ens en krokodiltår för mäklare i kris.