onsdag 17 december 2008

Flytta till hus?


Köpte nyss xact bear för 1000 kr. Min tidiga julklapp. Courtageavgiften la jag in på framtidskontot...


Nu när räntan är så låg så har vi seriöst börjat fundera om vi borde bygga hus istället. Vi har kikat lite på olika hus och tänkt att en helt vanlig svensson villa duger. Huset skulle gå på ca 1,5 miljoner med garage mm. Vi skulle ha t.om lite billigare månadskostnad än vad vi har nu. Nu bor vi i bostadsrättsparhus. Vi trivs bra, men samtidgt blir tomten en extra kostnad. Det kanske är bäst att bygga hus och slippa den där extra kostnaden. Men samtidigt tvekar vi. Det känns tryggt att stanna där vi bor nu, men det kanske inte är det bästa ur den ekonomiska synvinkeln att betala en hyra på 7000 kr.

Vad tror ni om framtidens boräntor? Kommer dom fortsätta sjunka? För i såfall blir det billigare för oss att bo i hus. Vår hyra är på 7000 kr +el+värme+vatten.....Så det brukar landa

på en åtta till nio tusen kronor. På det betalar vi tomtlånet som är på 852 000 kr. Om vi skulle bygga hus skulle vi låna så att vi skulle ha lån på totalt 2 miljoner kronor.....


Samtidigt backar jag. Inte mer lån. Inte mer risker....men som sambon sa, det blir samma månadskostnad, t.om mycket lägre om man räknar med boendekostand+tomtkostnad idag...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan!

Vi valde att bygga nytt, då för att det kostade lika mycket som att köpa ett renoveringsobjekt.

Vi har lån på 2,1 miljoner, en inkomst och ett studiemedel, tre ungar och två bilar, så visst går det med lite planering. Tyvärr är det inte räntorna som kostar i början utan att få till tomten.

om jag skall sia om framtidens räntor, på ett års sikt borde det finnas goda möjlighet att binda delar av lånet till fördelaktig ränta. Har ni stabila inkomster så finns det inget att tveka på, då just som du påpekar att allt blir billigare för tillfället.

Per Penning sa...

Ska ni bygga nytt så titta noga på hur byggkreditiven är utformade - det blir lätt en period då ni måste ligga ute med mycket pengar.

minna sa...

tack för tipsen! Det är jätte mycket att hålla reda på. Vi har tagit in lite offerter från olika firmor. Men det blir lätt att mycket vill ha mer....och det känns inget bra med mitt köpstopp=)
Jag läste någonstans att husaffären kan lätt bli den sämsta affären någonsin....

Anonym sa...

Vi funderar också på att bygga, men har inte kollat upp villkor etc så himla mycket än. Jag tror räntorna kommer att vara ungefär som idag, lite upp och ner, under överskådlig tid. Gå ner lite nu ett år, eller kanske två, det verkar ju vara en ganska stabil lågkonjunktur vi hamnar i. Men med låga räntor och låg inflation har man ett bra läge så länge man kan ha jobbet kvar.