fredag 5 december 2008

Rädsla för aktier

Jag blir aldrig rik om jag sparar 200 kr om dagen på det sk turkietkontot! Det kommer att ta åratal att spara till en lägenhet på det sättet. Jag måste helt enkelt våga ta mer risker.
Jag är lite rädd för det här med aktier som A så klokt påpekade i kommentarerna. Jag undrar vad det beror på? Samtidigt känns det tryggt att ha pengarna på kontot. Så jag ska spara tills jag har en bra buffert, men efter det ta mer risker....

Nästa vecka ska jag köpa lite aktier i Kinnevik. Man får börja lite smått. Jag vet att jag kommer att få lite "julklappspengar" av min gudmor (3000kr) så då får det bli lite aktier för dom pengarna istället. Nu har jag lite aktier i H&M , ssab, oriflame , telia och swedbank.
Hur resonerar ni gällande placeringsrisker? Hur många olika bolag tycker ni att man ska ha?
Ge gärna exempel på hur ni har resonerat. =)

Äntligen helg! I helgen ska jag bara vara hemma då sambon fyller 40 år! Det blir stort partaj på lördag...=) Hittade den perfekta presenten. =)

Annars börjar jag lessna rejält på jobbet. Det är strul endast hela tiden. Å andra sidan älskar jag mitt jobb, men samtidgt känns det som om livet bara är jobb. Antar att det bara gäller att försöka rida ut stormen och satsa hårt. Jag måste själv piggna till och ta tag i högarna, trots energibrist!! Köpte ju tom en bok som heter "få det gjort"...kanske dags att försöka läsa den under helgen=)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Många ger råd om att sprida riskerna men det fungerar ju som så att du också sprider chansen. Maximal riskspridning får du om du köper lite av börsens alla aktier, men då följer ju din portfölj bara index. Vill du få chansen så måste du ta risken.

Jag vet inte om man ska prata om antal olika aktier här. Jag brukar ge (och har själv fått rådet) att sätta sig in i 2-4 bolag som man känner att man har en koppling till (kunskapsmässigt kanske) och endast handla med dessa.

Många resonerar så att man ska köpa aktier och behålla dessa en lååång tid, men statistiskt sett så kan kursen ändå få en dipp precis när du vill sälja. Så har du tid över ibland (några gånger i veckan iaf) så kan du satsa på några aktier och köpa/sälja konstant med endast dessa aktier, alltså utnyttja när aktien går upp och när den går ner för att på så sätt öka upp antalet aktier. En aktie har ju mängder med toppar och dalar under den tid du äger den! :)

Ränta på ett sparkonto får du ju (oftast) tilldelat till dig 1 gång per år och den ligger väl i snitt på 5%. Tänk om du har en aktie som du säljer när den går upp 3% och köper tillbaka när den går ner 3% och gör detta i snitt en gång per vecka, dvs 52 gånger på ett år. Hur stor hävstångseffekt tror du att du får då? Väldigt stor skulle jag säga.

Du har många "säkar" aktier från de stora listorna... varför inte sätta lite av pengarna i en intressant aktie ifrån de små listorna? Antagligen större risk och lägre omsättning men när det händer saker så händer det verkligen! :)

Men som vanligt: man ska inte ta ekonomiska råd ifrån okända personer på internet! :)

Anonym sa...

Investmentbolag är ett sätt att sprida risken istället för att spara i fonder då investmentbolag äger andelar i fler olika bolag precis som aktiefonder gör.

Finns väl inga gylldene regler vad gäller riskspridning. Min personliga strategi är att lejonparten av min portfölj skall bestå av mellan 7–10 större bolag i olika branscher för grundriskspridning så att säga. Dessa gör jag mig sällan av med, snarare månadsvis ökar i, speciellt i dessa tider. Hellre flera små köp över tid än ett stort är ett sätt att sprida risken. Resterande del av portföljen består av potentiella kursdubblare med lite högre risk som jag tradar oftare med.

Till detta har jag en post som består av mer riskfyllda placeringar så som XACT Bull och Bear som jag tradar så gott som dagligen. Detta utgör ca 3-5% av min portfölj.

Lycka till och börja smått är mitt råd!

/ A

minna sa...

Tack så mycket för alla goda råd! Det här med aktier är verkligen en hel djungel! =) Och robert, jag har ju onekligen fått bättre råd här på intenet än av min bankman! =)
Jag har beslutat mig för att ha aktier i åtta olika bolag. I olika branscher. Jag ska försöka välja aktier i marknader som jag känner till och se hur jag, mina vänner och släkt konsumerar=)

Anonym sa...

Glöm inte att du betalar (säkerligen) courtage för varje aktieköp du gör. Därför kan det bli mer ekonomiskt att inte fjutta in lite hundringar då och då, utan vänta tills det blir några tusenlappar innan man köper. Tänk också på att helst köpa jämna börsposter, men som sagt då brukar det röra sig om några tusen kronor per post.