tisdag 2 december 2008

Besparningar på maten

Min vänninnas struliga pojkvän lånade henne pengarna. Känns bra då jag hann binda pengarna förut då hon svor på att han skulle hjälpa henne. Nu slapp jag förklara !

Under november månad så började jag att jämföra matpriser mm. Jag som aldrig hade ens tittat på reklamerbjudanden från matvaruaffärerna. Men hör och häpna, jag har sparat hela 1400 kr i matkostnader under november!!! För dessa 1400 kr köpte jag fonder i morse!

Mina knep för billigare kostnader:

*köpte en jumbostor rissäck (har riskokare, suverän investering)

*Storpack i allt och jämfört priserna på coop och ica som ligger nästan vägg i vägg

*Inga handpumpstvålar , utan har köpt storpack tvål för priset av en pumptvål (räcker länge)

*utnyttjat alla erbjudanden som köp tre betala för två, utnyttjat alla rabattkuponger

*Storhandlat

*köpt rengöring och shampoo på rusta

*Minimalt med halvfabrikat

*Har lagat mycket thaimat hemma efter en kokbok jag fick i present av mamma. Thaimat är superbilligt och har mycket grönt.

Jag blev förvånad över att det skiljer så mycket i pris på dom olika butikerna! Jag trodde inte det. Och då har jag inte varit inne på lidl eller willys, utan på ica och coop.

Om jag skulle lyckas med att spara 1400 kr varje månad så blir det hela 16,800 kr på ett år!
Det bästa är att jag har ris kvar för minst en månad till, och frysen är så pass full att jag lär inte behöva handla den här veckan. Så förhoppningsvis sparar jag ännu mer den här månaden.
Sen har jag även börjat med att tänka långsiktigt när jag lagar maten. Tex idag så kokar jag potatis och till det köttbullar, gräddsås och lingon. Jag kokar så pass mycket idag att jag i morgon kan steka potatisen och göra egen pyttipanna. Så har säkert dom flesta tänkt men inte jag!
Alla dessa små små förändringar märks rejält i plånboken. Nu har jag inte handlat något till mig själv. Inga kläder, inga saker till hemmet, inget smink helt enkelt köpstopp!!!

Förutom maten så har sambon och jag åkt till jobbet tillsammans. Vi ville testa om vi skulle klara oss med en bil och det går faktiskt ganska hyfsat. Lite jobbigt är det att inte kunna åka iväg när man vill, men med tanke på hur mycket bensinpengar vi sparar så är det värt det!

Vi har även lekt med tanken att snåla på elen , men det känns lite dumt i decembermånad med alla julbelysningar! Men i januari så ska det undersökas.
Då vi bor i parhus, i en bostadsrättföreningen så betalar vi själv alla löpande kostnader som vatten och el mm. Men en bra nyhet var att i början av november så extra isolerade dom våra hus på vinden och det har märkts. Har bara elementen på nere, har inte behövt ha på uppe ännu. Sen har ju vädret varit milt ! =)

Jag tar tacksamt emot alla spartips! Det här är ju riktigt kul!

9 kommentarer:

Per Penning sa...

Jättebra jobbat!
Just matkontot är något min familj också skulle behöva jobba med. Lite mer planering och större inköp, och sluta med de små inköpen på den lokala konsumbutiken.

Anonym sa...

ganska skoj blogg, mkt mer matnyttigt än "miljonär innan 30". du har ganska bra tips där med sparandet, men jag tror inte det är någon höjdare att kompromissa med maten och värmen (elen). i långa loppet kommer det leda till depression....

kämpa på bara med andra sparttips.

Anonym sa...

Att planera maten så som ni har gjort; laga så att det räcker flera dagar osv är bland det bästa man kan göra. Vi har gjort det en tid nu och det är helt otroligt hur mycket enklare tillvaron blir. Dels blir det billigare, man sparar tid (behöver inte handla, diska och tillaga mat lika ofta)och man äter ofta bättre mat. Det blir inte så ofta de här "nödlösningarna" som är dyrare och onyttigare.

/sofia

nonhosonno sa...

Bra jobbat :) Ett litet tips är att ta med sig kassar hemifrån när man går och handlar, istället för att köpa nya, sparar många sköna slantar på ett år.

Anonym sa...

Testa att planera vad du skall laga för mat beroende på vilka erbjudanden som kommer brevlådan istället för att köpa billiga saker och bli tvungen att köpa en massa varor kring det för att få ihop en måltid. Ta billiga tacoskal. Kräver en hel del tillbehör för att de torra skalen skall slinka ner.

På så vis utgår du från vad som är billigt och kombinerar dessa varor till en fungerande måltid. Då behöver du bara komplettera med några få saker. Så handlar jag och jag har dragit ner mina matkostnader med 60% under ett år.

Häpp!

/ A

Life sa...

SUPERBRA! Fortsätt så här =) Mitt bästa tips är att jämföra jämföra och åter jämföra. Jag får lite ångest om jag måste gå på annat än Willys. JA det är SKITTRÅKIGT och deras utbud SUGER, men har man inget val så har man inte. Det skiljer MYCKET! Jag handlar redan allt som går på Överskottsbolaget, Rusta och Willys, billigare än så lär det inte bli. Storpack och efter säsong. Känner mig som urtypen för att kallas "white trash" och må så vara, som sagt, ibland har man inget val. Planering är också jätteviktigt. Handla sånt man inte behöver just DÅ men som man vet KOMMER att behövas när det är extrapris. Toapapper etc. Planerar julklappar redan efter julen ... finns MASSVIS att tänka på för att spara pengar. Baka själv bröd.

minna sa...

Tack för alla tips! =)
Anonym, ingen risk för depression! Just nu mår jag bättre än jag har gjort på åratal. Känns skönt att börja återfå kontrollen på sitt liv och sin ekonomi. Det är lång väg att gå, men jag har åtminstone börjat resan. Jag tänkte inte så mycket på värme deln utan på alla apparater som står i stand by läge mm.
Självklart handlar jag bara det som jag vet att man äter, jag handlar inte bara för att det är på rea=)
Life, jag har precis upptäckt rusta och det är en hiskeligt kul affär=) Willys besök planerar jag att göra snart=) Så White trash, here i come! =)
Kassar ska jag försöka komma ihåg! Köper ni då soppåsar på rulle? Jag har använt mina påsar till sopor. Men idag kostar dom faktiskt 2 kronor st, så med tiden blir det en hel del.
Tack alla ni för tips!

nonhosonno sa...

Leta fram tygkassar från källaren, du har säkert fått några som ligger och skräpar, eller papp påsar som man kan bära med sig. Ja vi köper röda och gröna på rulle och har till soporna, de finns billiga på marknaden som kommer första onsdagen i månaden här.

Sus sa...

Många bra tips, Tack!
Har själv börjat titta på våran matkostnad 7000-8000kr/månad (4 vux + 2 barn). Shit! det måste gå att få ner. Vad brukar ni ligga på för kostnad för maten under en månad?
Tygpåsar brukar ju delas ut som reklam eller på mässor och dyl.