onsdag 29 juli 2009

Världens största kinarestaurang

Jag började titta på dokumentärserien världens största Kina restaurang. Det är en serie i fyra delar om jag inte minns fel. Det hela utspelar sig i Kina (Hunan) och handlar om restaurangen The West lake som har ca 5000 middagsgäster om dagen.
Först blev jag äcklad och chockad över hur dom tillagade maten. Hur dom hackade en levande orm i flera delar och snabbt tillagade den, man kunde se pulsen slå på ormen när den serverades på tallriken. Likadant var det med fisken. Den friterades snabbt , medans man höll om huvudet på fisken för att den inte skulle dö på en gång. Om den dog av den råa processen på en gång då kunde den inte serveras. Munnen skulle fortfarande kipa efter luft och röra på sig när den serverades. Jag är superkänslig för sånt. Det var inte lång till tårarna. Jag vart så arg!
Men samtidigt har jag sett värre saker i Cambodjas kök för länge sedan när jag var tonåring. Bilder som etsade sig fast för livet. Å andra sidan tycker jag inte ens om sättet hur vi behandlar våra grisar och det faktum att var femte gris har svåra skador när dom transporteras till slaktaren säger en hel del. Jag har tyvärr sett hemska saker. Därav äter jag inte kött.
Det var ett aktivt val jag gjorde för 10 år sedan och jag ångrar inte det. Dock äter jag ägg, mjölkprodukter och fisk.
Men åter till dokumentären. Förutom djurplågeriet tyckte jag att det var intressant att se hur en kvinna, Qin drev sitt företag i Kina. Jag lärde mig en hel del. Tex om ett företag i Kina har över 1000 anställda måste en partimedlem (Kina styrs av Partiet) vara med i styrelsen.
Jag har kinafonder och det här var ett utmärkt sett att få en inblick i ett kinesiskt företag.
Oavsett om den är börsnoterad eller inte!
Missa inte den !!! Klart sevärd!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ska kolla på den när jag kommer hem.

Jag har svårt att se när man pinar eller är jävlig helt i onödan, vare sig det är djur eller människor. Blir förbannad över sånt. Har också sett mycket obehagliga djurplågerier. Får nästan lust att göra samma sak med människan som gör det...

Ok, att man dödar djur för mathållning, men de ska gå fort och med så lite lidande som möjligt.

Iof hatar jag ormar, där kan jag nog vara lite sadistisk kanske jag ska medge. Blev biten av en huggorm förr, sen dess har jag svårt för dem, men att pina, nej.

\PD - som pladdrar på =)

minna sa...

fy usch, jag hade nog svimmat om en orm hade huggit mig. Är livrädd för ormar.=(

Anonym sa...

Har kollat på den nu.

Ja, de var obehagligt att se fiskarna ligga och andas efter fritering mm.

Att dom plocka ut hjärtat direkt på ankan också, otroligt. Men säkert effektivt. Ankan verka inte fatta vad som pågick.. Fast de höll den väl hårt gissar jag..

Det var intressant att se Qin driva företag, tack för tipset.

\PD

Andreas sa...

"Jag har kinafonder och det här var ett utmärkt sett att få en inblick i ett kinesiskt företag."

Du borde få nobelpriset för den linen!

Anonym sa...

Råkade växla kanal och hamnade mitt i detta program. Först trodde jag det gick ut på att visa upp djurplågeri av allmänt känslolösa människor, men så var ju inte fallet. Jag blev illamående. Om det var möjligt att bojkotta allt kinesiskt skulle jag göra det. Fattar inte varför kineser behandlar djur så illa. Syftar inte bara på hur de plågar djur så gott de kan på restauranger. Det finns värre exempel som t.ex. björnar som hålls instängda och "mjölkas" på galla, pälsindustrin där man flår djur levande, alla möjliga utrotningshotade djur som kineser tror man kan framställa potensmedel av osv osv. Varför? Vad är det för fel på dem?
Blev också vegetarian för tre år sedan och mår bättre än någonsin.

/Thomas