fredag 31 juli 2009

UtvecklingMin son och jag diskuterade utveckling i går. Det hela började med att han frågade om vi kunde gå och köpa lite nya kläder till skolstarten. Hans skrivbord har också gått sönder och vi måste köpa en ny. Jag tog upp diskussionen om att nu började han åttan och att de var dags för betyg och att det var viktigt att han lät skolan ta mer tid i framtiden." Absolut sa , han. Jag har beslutat mig för att plugga varje dag vid köksbordet under tiden du lagar mat".
Vi gjorde detta när han var mindre , han fick alltid läsa högt i tjugo minuter medans jag förberedde middagen. "jag tror att det är enklare om jag pluggar varje dag en halvtimma, än rå pluggar inför ett prov dagen innan".... Där skiljer sig han och jag åt kraftigt. Jag var den sistnämnda typen. Hästar, killar , kläder, smink och kompisar tog det mesta av min tid.

Helt plötsligt säger han, "Det verkar vara ganska trist att vara vuxen, ni vuxna utvecklas inte alls"! Häpen vänder jag mig bort från spisen och frågar, "vad menar du nu då"?

"Jaa, ni lär er inte något. I skolan lär vi oss något nytt varje dag. Varje dag är en kamp om att lära sig nya nyttiga saker. Om olika länder, om matte om kemi. Vi lär oss språk, och får göra roliga saker i träslöjden. Jag har t.om lärt mig att sy fast jag inte ens är tjej, det om något är att utvecklas varje dag mamma. Varje år måste jag bevisa att jag kan komma upp en klass. Nu ska det bli ännu värre. Jag bedöms efter betyg."
"Men ni vuxna är tråkiga. Ni gör samma saker varje dag. Går upp till jobbet där många gör samma sak år ut och år in. Ni går på ikea och diskar och betalar räkningar. Vad lär ni er? Inget . ni har slutat att utvecklas när ni egentligen borde utvecklas som mest. Fast du har utvecklats i ett område mamma och det är ekonomin. Tänk om du hade börjat för länge sen. Om alla vuxna fortsatte att utvecklas. Vi skulle vara så smarta vi människor då. Allt vi människor lär oss, och sen kastar ni vuxna bort det"
Jag vet inte vad han pratade om. Vart hans visa ord kom ifrån. Jag borde ha blivit stolt och glad men det enda jag kunde säga var " Ja usch vad rätt du har, nu börjar jag att vuxen strejka"
Sen tog han cykeln och skulle i väg och köpa lim till sitt nya bygge.

Jag hade lust att skita i maten. Jag kände mig arg och frustrerad över hans ord "tänk om du hade börjat tidigare" Vad i helvete har jag sysslat med? Egentligen? Ungen har rätt, jag gör samma saker varje dag.
Jag tog upp diskussionen med sambon. Han vart häpen. Sen vart han tyst och sa men vi har ju utvecklats när det gäller ekonomin. På det området utvecklas vi varje dag....Men självklart vi utvecklas ju inte så mycket som vår son gör.....Sen började vi att skratta.... och sambon frågade "och du är säker att jag är pappan" ?
- " jag vet inte ens säkert längre om jag är mamman, så dont push it nu"

Sen satte vi oss på köksgolvet lutandes mot köksskåpen , fortfarande lite häpna och då säger sambon, Nu är det officiellt, nu kom ögonblicket då vår son vart smartare än vi.... vi kan inte ha det så..... och sen kom orden som frös blodet till is hos mig... " vi måste göra en till"....

( eehhh nej absolut inte. Jag ska tacka ja till Vd posten, förändra kris till vinster, jag ska fixa vi anda på jobbet, jag ska plugga, jag ska fixa vår ekonomi och jag ska ta fan i mej utvecklas)

Istället gjorde jag som vanligt, Skrattade nervöst, ruskade sambon i håret och fortsatte med maten och tänkte not happening!!! Hur fan fixar jag det här nu då???

10 kommentarer:

Olli sa...

Han har så rätt så. De flesta verkar se sig som färdiglärda efter att ha slutat skolan. Själv ser jag det nästan tvärt om, i skolan lärde jag mig ganska långsamt om mycket som jag varken hade intresse eller användning för (men man fick också en bra grund), efter att ha slutat skolan så kan jag lära mig det jag har användning av, i min egen takt.

Fler vuxna borde läsa böcker, inte deckare, utan böcker som de lär sig något av, de borde plugga språk, utvecklas ekonomiskt och på andra områden.

Sen så behöver man inte alltid plugga för att lära sig, livet är min skola.

Paul Noss sa...

Klipsk son! Han har ju så rätt. Nu blev jag själv inspirerad att kanske plugga vidare ändå... så att jag utvecklas menar jag. :) Din blogg är alltid så insprirerande att läsa.

Anonym sa...

Älskar din blog. Du skriver så enkelt men så jäkla bra. Du har en smart son, men jag tycker att du utvecklas massor mest hela tiden.
Ta vd jobbet och utvecklas ännu mera. Be din man vänta med barn.
Det som är så bra med din blog är att du skriver om dina känslor istället för att kopiera börsen och tidningar. Såna blogar finns det gott om. Börsen går upp och börsen går si och så. Jo tack, jag kan läsa själv om det på nätet. Jag behöver inte såna blogar.Såna är copycats som kommer med rapporter och tidsskrift fakta. Den mänskliga resan du gör är fantastisk.
Thomas

nonhosonno sa...

WOW, säger jag bara, så sant han har din son. Riktigt tänkvärt, något man bör tänka på varje dag. Fy vad inrutade vi är, upp när klockan ringer, åker till jobbet, hem och lagar mat, städar, handlar, betalar räkningar, kaffe, tv och sover, sen gör vi om allt igen, typ.

Du får knipsa dig blixtfort, eller gå i celibat :)

Anonym sa...

Jag måste säga att jag inte håller med om att vuxna inte utvecklas. Personligen utvecklas jag varje dag på jobbet. Jag lär mig nya saker och lär mig hantera situationer bättre. Dessutom läser jag mycket och då inte bara skönlitteratur. Den dag jag slutar känna att jag utvecklas på jobbet är det dags att byta jobb. Sen måste man ju självfallet göra tråkiga saker som att betala räkningar, städa och diska men det är ju bara en del av livet.

/Lina

Anonym sa...

Work to learn, not to earn

\PD

Anonym sa...

Reflekterande ungdomar finns! Kul!
Lärt nå´t av mamma o pappa?

Kram från Solveig.

Wicke sa...

Underbart!
Själv har jag roat mig med att "plugga" flaggor, länder och huvudstäder under regninga semesterdagar.. Räknas det?

Spargrisens Mor sa...

Alla tiders tankar av din son!
Jag brukar själv plugga då och då, för att det är så roligt att lära sig nytt och få nya kunskaper om olika saker. Just nu är det kul att lära sig något om aktiemarknaden. För ett halvår sedan pluggade jag pedagogik, om vuxnas lärande. Och böcker lär man sig mycket av, om människor, om liv och leverne, om världens kulturer mm. Roligt att du också ska plugga nu i höst!

Irene sa...

Härligt reflekterande son Du har!

Men visst lär vi vuxna oss saker... både genom det utslitna ordet "livserfarenhet" ;-), genom relationer, resor, möten med livet ( och döden ) etc. Sånt som inte går att läsa sig till.

Rent teoretiskt kanske dock många stannar av sitt lärande, åtminstone blir tempot inte lika snabbt som i skolan ( men ärligt talat, hur mycket minns man idag av skolans späckade scheman??? ).

Att läsa en bok är utvecklande, även om det är en roman så sätter det igång tankarna i ens egen hjärna... och det är av sina egna tankar kring texten som man lär sig.

Sen tror jag att det finns en vilja hos oss människor att lära och utveckla oss livet ut, men att det av olika anledningar inte blir av i den utsträckning man skulle vilja.

Och vad är egentligen viktigt att lära sig när det gäller teori?
Svaren kan vara olika beroende på vem man frågar.
( Själv hade jag t.ex. hellre velat läsa om Vardagsekonomi än Företagsekonomi, när jag var 15-16 år. )