fredag 24 juli 2009

klarar din buffert en lång kris period?

Oprah show tog upp familjers ekonomi i krisens spår. Tydligen har medelklassen drabbats extra hårt av den ekonomiska krisen. Hon visade hur vissa hade förlorat både jobb och hem och tvingades leva på gatorna. Bla var det en mamma med två barn som endast hade en svart sopsäck med sina privata saker. Varje natt letade hon efter ett härbärge där hon och barnen kunde sova. Även så kallade tältstäder har ökat dramatiskt där folk bor i tält då dom har blivit vräkta från sina hem. Jag har alltid tänkt mig att trailor park trash områderna som hemska, men efter det jag såg i går så hade nog väldigt många familjer tyckt att det var lyx.
Saker som en dusch, toalettbesök och rena kläder var ett minne blott för dessa familjer. Vad Oprah ville betona var att detta hände nu medelklassen, som hade hus, bil och fina möbler. Dom som hade bra jobb osv....
Hur kunde det hända?
Jag ringde även upp en av mina bästa vänner som bor i USA och är storchef inom banken. Hon sa att folk inte tänker långsiktigt. Att dom har en liten buffert på två till tre månader. (medelklassen) Ibland har dom även aktier och fonder, men vid kristider är inte dessa en trygghet och har sjunkit massor.
När Oprah frågade familjerna vad dom hade gjort annorlunda så svarade alla likadant. Att dom hade sparat mer. Inte shoppat så mycket.Att en buffert på några månader var värdelös. Jag kom att tänka på att jag för några veckor sedan ställde frågan: Hur många månadslöner bör man ha i buffert? Dom flesta tyckte att två tre månader räckte. Efter showen kan jag säga att jag har i allafall tänkt om.
Om det värsta inträffar, att båda i familjen blir långtidsarbetslösa, eller att en blir sjuk och tvingas leva på en minipension, då räcker det inte med en 3 månaders buffert.
Just detta är ett stort problem sa min väninna på banken. Alla är övertygade att det inte kan hända dom. Men om vi tittade bakåt i backspegeln så skulle vi inse att det har hänt att medelklass svensson har fått lämna hemmet. Och det kommer att ske igen.
Skulle ni klara av en stor kris ? Att någon blir förtidspensionerad och den andra arbetslös? Hur många månader efter att A kassan har tagit slut kan ni bor kvar?
Det här har fått mig att inse att vår buffert är alldeles för liten. Det är dags att skaffa en buffert som klarar en större kris. Vårt mål kommer att bli en 12 månaders buffert. Det känns inte så jätte kul, jag hatar att buffertspara, det är så tråkigt. Men ett nödvändigt måste.
From nu kommer jag att spara ca 50% av sparandet på ett buffertkonto och resten på fonder och aktier. För börsen är alldeles för osäker vid en kris. Bara i höstas var alla rysslandsfonder , indienfonder mm på minus. Och tänk om alla buffertpengar ligger i fonder och aktier när krisen kommer och du måste sälja. Det enda pengar som är trygga, det är ett sparkonto med insättningsgaranti. Och för vår familj, ska det buffras upp nu. Inte så att det bara räcker två tre månader, men så att det räcker en krisperiod. Delmål ett är 12 månadslöner....
Jag är glad över mitt köpstopp. Efter showen "vaknade" sambon också till och sa att inget man har hemma är värt något om det inte är betalt!
Så klarar ni en kris:
Om räntan stiger till 8% och en av er blir förtidspensionerad?
Om ni blir långtidsarbetslösa båda två?
Om ni skiljer er, kan ni bo kvar om räntan är hög?
Vad händer när A kassan tar slut?
För det som är gemensamt i kristider är att allt brukar rasa, börsen, huspriserna medans arbetslöshet ökar osv...

9 kommentarer:

Anonym sa...

behöver du verkligen en sådan stor buffert om du ändå har två hus + bil osv? Om du blir arbetslös kan du väl sälja det ena huset eller så?

Anonym sa...

USA har ett helt annat system än vi i Sverige. Därför tror jag att vi har en mycket bättre backup om vi blir sjuka/arbetslösa. På Oprahs shower om ekonomi rekommenderas en buffert på minst 8 månadslöner för det är så lång tid det i genomsnitt tar att skaffa nytt jobb. Här i Sverige tror jag på en buffert på 2 månadslöner eftersom vi har så bra skydd med sjuk och arbetslöshetsförsäkring mm.
/Eva

Anonym sa...

Ju större buffert ju säkrare är man ju. Idags-läget har vi 300 tusen på sparkonto, nu bor vi på gård värd 6-7 miljoner o pengar rullar ganska fort men vi har lån på 2,5 miljon så vi ska nog klara oss hyfsat länge. men när dt börjar gå utför går det nog J-t fort tror jag, det gäller o veta vad man lägger sina pengar på, man bir inte rik på stora inkomster utan på små utgifter!

Anonym sa...

skyddet blir bara sämre och sämre i sverige. Jag känner folk som har väntat i över fyra månader på a aksse ersättning. Två månader är löjligt lite idag. sociala tryggheten sucks i sverige. helt värdelös. Efter a kassa då? Du får ingen social hjälp om du bor i br eller hus.

Anonym sa...

om man blir sjukpensionär får man sjukt lite pengar. om räntan är hög och jag skulle bli sjuk blir jag tvungen att flytta. Min syster blev sjuk pga reumatism. mannen blev arbetslös och hittar inget jobb. Nu blir han utan a kassa och får en låg grundersättning. Totalt har familjen fått en inkomstminskning på 65 procent. Nu har dom tur då dom har ett betalt hus utan skulder. Men normalt hade dom fått flytta.
Mvh: Camilla

Fru S sa...

Vi har just nu inte ett så stort buffertkonto. Vi räknar med att klara 6 månader om jag får alfakassa. Vi kommer antagligen klara oss länge och på bara min mans lön. Vi kommer få leva snålt och inte unna oss någonting alls, men vad gör man inte om det är kris? Vi skulle alltså klara om jag blev sjukpensionär. Vi skulle absolut inte klara om min man blev det eller blev av med jobbet. Om vi skulle skilja oss skulle min man kanske ha råd att bo kvar själv, men inte jag.

Egentligen är vår buffert för liten eftersom det bara är en månadslön för min man, men eftersom jag är mammaledig har inte sparandet varit vår högsta prio det senaste året.

(Sorry jag är lika vimsig som vanligt) Men jag antar att du vant dig vid det här laget ;)

Tackade du ja till VD jobbet jag måste missat det. Eller har du inte bestämt dig än?

Wicke sa...

Hej, vi har buffert men jag är ju ack så snål så det skulle värka i hela kroppen om jag skulle behöva plocka ut den.

Pengar och cash sa...

Ja, många lever för mycket i nuet tyvärr och tänker inte alls på vad som faktiskt kan hända. Jag tycker det är väldigt viktigt att ha minst 6-12 månaders buffert. Men för mig personligen vill jag ha ännu mer än så.

minna sa...

pengar och cash, jag skulle vara dölycklig om jag hade en tio års buffert! =)