tisdag 13 oktober 2009

Snart ett år med köpstopp

Jag har gjort en snabb genom gång av mina aktier och fonder. Dagens värde blir 74,380kr. Alla fonder och aktier står på plus=) Jag har inga minusposter. Inte ens på swedbank. Rysslandsfonden har gått kanon bra och lika så när det gäller kinafonderna....
Jag har ca 40 000 kvar till mitt mål. Det känns ganska omöjligt med tanke på den korta tiden+att jag är arbetslös. Men jag har även extra amorterat en hel del. Inga 40.000 kr direkt, men jag skulle gissa på 20 000 kr extra. Så nu gäller det utav helsike att spara in och snåla. Dra in på allt man kan för att nå målet och spara spara spara. Jag ska försöka tömma lite till ur colaflaskan och köpa fonder och aktier och hoppas på bra instinkter och skicklighet. Jag ska försöka hålla dessa plusposter. Jag ska även titta lite närmare på utdelningsaktier. Det känns lite tråkigare nu när man har mindre pengar men jag tror att det är extra viktigt just nu att inte tappa fokus. Det är nu det gäller. Jag får tänka på det lilla och anpassa mig på nytt och utgå ifrån dom nya möjligheterna. Om det här med arbetslösheten hade hänt för ett år sedan hade jag dött av panik! Jag hade haft noll kronor sparat. Inga aktier, inga fonder, inget buffertkonto. Nothing. Men det värsta av allt hade varit att jag hade inte alls varit förberedd på detta rent mentalt. Det hade kommit som en chock. Nu tänker jag helt annorlunda. Nu , just idag betyder inte den där nya gucciväskan allt. Det är inte katastrof om jag inte kan köpa den. Det är helt okej. Missförstå mig inte, jag vill fortfarande ha den där väskan, tror jag, men jag lever lika gott utan den. =)
Saker känns inte lika viktigt. Jag har fått ett nytt fokus och det är att må psykiskt bra, ha min familj och vårt hem. Allt det andra är bara bonus. Om jag fick 15 000 kr av en främling idag som säger, "ta det här och gå och köp en väska" så skulle jag säga tack till pengarna men spara dessa pengar...Det är ett helt nytt tänk....
Det var förra året i oktober jag började sakta glida in i köpstopp världen tack vare ankis bok, "köp inte den här boken"....
Ett år har snart gått....
Vad saknar du mest brukar vänner fråga? I början var det så svårt. Det har funnits perioder då jag har dött nästan av längtan efter något nytt. Nya naglar, frisörbesök , vad som helst. Men just nu i skrivandets stund saknar jag inget. Jag känner mig mest dum. Jag hade varit mångmiljönar idag om jag hade sparat mina pengar de senaste tio åren. Detta har jag fortfarande inte riktigt släppt. Det tar nog lite längre tid att förlåta sig själv för det.....
Men jag har snart klarat av köpstoppstiden. Den 28 oktober förra året började jag sakta men säkert att förändras. Oj jävlar vilken resa det har varit. Minst sagt!!!!!

15 kommentarer:

troi sa...

Det har verkligen varit speciellt att få följa ditt köpstopp under året som har gått. Det är inspirerande och lärorikt. Jag känner mig lite sugen men absolut inte redo...

Anonym sa...

"Jag hade varit mångmiljönar idag om jag hade sparat mina pengar de senaste tio åren. Detta har jag fortfarande inte riktigt släppt."

Det går inte att tänka sådär. Det är inte ens sant att det stämmer.
Ibland måste man spendera för att bli accepterad och intagen till vissa jobb, umgängeskretsar etc. Hade du sparat och varit en "tråkig" typ i andras (vissas) ögon hade du troligen inte hamnat på den jobbposition du hade etc.

Ibland måste de spenderas för att få hänga i vissa kretsar. Vem vill hänga med en snåljåp. Inte jag iaf.. Tråkmånsar som inte hänger på och käkar lunch ute och tar sina matlådor anses som snålisar etc, de ska banne mig inte få något bättre betalt jobb resonerar många. Så är det faktiskt. Den svenska avundsjukan du vet..

Men om det är någon tröst har nog de flesta "levt livet" (pank i slutet av månaden) innan vi kom på bättre tankar.

Du kommer säkert ifrågasätta ditt val framöver, men det kändes som du var tvungen att testa något annat, right? Bra erfarenhet. Och har du kommit riktigt långt i din personliga utveckling så ser du bara möjligheter nu :)

\PD

Anonym sa...

Häftigt vad man kan ändra sig! Vi är i startgroparna till att följa i dina fotspår.

Auri sacra fames sa...

Lite kul att jag skrev ett inlägg med liknande tankar (skrev igår, publicerades idag) som jag hittar i din text, särskilt med tanke på att våra bloggar är ungefär lika gamla=)

Jag tror du kommer klara ditt mål men skulle du inte göra det så kvittar det egentligen. Du är mycket mer förberedd inför den framtid som du kommer möta närmaste tiden nu än du var för ett år sedan. Det är mycket värt det också!

Anonym sa...

Anonym ¤1
"Ibland måste de spenderas för att få hänga i vissa kretsar. Vem vill hänga med en snåljåp. Inte jag iaf.. "

Vilket skämt hahaha

J sa...

Grymt kul att läsa om en så fundamental förändring =) Nu är ju det svåra avklarat, bara att rulla vidare!

minna sa...

troi, ta det i din takt.
Pd du har nog rätt, i vissa kretsar är trycket hårt. Det gäller att hänga med så att säga...och stureplans livet går ut på att konsumera. Trist men sant.

Herr K sa...

Jag har inte följt bloggen sen start, men har förstått att stora förändringar skett under senaste året. Men som Auri sacra fames sa är du rustad inför framtiden nu, och då blir det betydligt lättare att klara av motgångar :)

Jag kanske har fel, men Stureplanslivet verkar destruktivt i längden för dem som befinner sig i svängen...

Anonym sa...

Anonym den 13 oktober 2009 11:23

"Vilket skämt hahaha"

Höddu din j-vla mupp, tog det hårt snålis, kreativt inlägg.

Japp, jag står för att jag tycker det är tråkigt att hänga med snåljåpar. Snåljåpar hänger aldrig på något, köper aldrig något roligt, säger sig aldrig ha råd etc. Spara spara spara är allt som gäller. En snåljåp är sååå förutsägbar.. De glömmer bort att leva.


\PD

Anonym sa...

PD, du är rätt patetisk.
/J

Gustav sa...

Jag håller med dem som skriver att det är en förmån att få följa ditt köpstopp. Som trogen läsare av din blogg skulle jag dock önska att du utvidgar köpstoppet till att även omfatta en säljstart. Varför inte passa på att sälja ut sånt som du inte behöver? Du har säkert fullt med prylar som bara ligger och skräpar, typ tekniska saker, saker man kopplar till tvn osv. Om du kommer på att du vill sälja några sådana prylar kan du ju höra av dig så lägger jag ett bud...(jepp, du vet nog vad jag är ute efter).

Anonym sa...

J, du är rätt intetsägande. Föredrar folk som står för något till skillnad mot bleka kopior som inte kan hålla sig från att kommentera andra.

\Thaman

Fru S sa...

En fundering. Kan dom bara säga upp dig hur som helst när du tackade nej till vd tjänsten? Jag har haft mycket att göra så har inte haft tid att hänga med på allt som skrivs.

minna sa...

Gustav gustav gustav, inga kommentarer.=)
Fru S, vår "gamla" avdelning ska flyttas utomlands. Blir billigare.Det som blev kvar i sverige, det hade jag blivit den nya Vd :n för. Men när jag tackade nej fanns inte mitt gamla jobb kvar om jag inte ville flytta till asien eller ryssland. Jag har rest och rest och rest i jobbet. Jag orkar inte vara ifrån min son mer.

Per Penning sa...

Ja, se ett år går men vissa år händer det mer än under andra. Nog är det så att vi ofta bara låter livet 'rulla' på utan att tänka efter vart vi är på väg. Att komma till insikt och sedan agera - det får åtminstone mig att känna att jag lever. Fortsatt lycka till, Minna, du har inspirerat! :)