torsdag 6 augusti 2009

ghetto områden


Jag har fått några mail gällande ghetto områden! =)


Vissa tog illa vid sig att jag kallade några platser för ghettoområden, och har jag sårat någons känslor så ber jag om ursäkt. Nu pratade jag förvisso om Sthlms ghetto områden. Andra känner jag inte till.

Några undrade om jag ens hade varit i något ghetto och på det svarar jag jaa!


Jag har tom bott i rinkeby/ tensta sex veckor. Jag har en kusin som bor där, och trivs. Han har bott där nästan hela sitt liv och är lärare i skolan där. Rinkeby har ett bra läge i sthlm, men jag tycker att det är ett slumområde, och själv skulle jag inte vilja bo där mer. Om jag inte var tvungen som sist, fast handen på hjärtat så lockade det mig att prov bo där just för att kolla om det var sant som media och människor säger. Tyvärr vart jag inte glatt överraskad. Jag hade hoppats på det , men det vart inte så. Under dessa få veckor, snodde någon sonens cykel från cykelförrådet. Sånt kan hända i stan också, men det var tyvärr inte allt....Min son blev faktiskt misshandlad av en kille i sandlådan!!! Orsak? Min son ville inte ge sin favorit kula till en äldre pojke, och när han sa nej så tog han fram sin knytnäve....När jag pratade med hans föräldrar så sa dom bara jahaa... inget mer... Till deras försvar så sa dom inte mycket alls, och just då trodde jag att dom kanske inte kunde svenska så jag lät det vara.

Jag har alltid gillat att pyssla. Och då min kusin skulle överta den lägenheten så ville jag fixa i ordning hans balkong. Han har alltid drömt om en egen liten oas, han brukade berömma min lilla balkong i vasastan och då tänkte jag överraska honom med en likadan. Jag handlade två trädgårdsstolar, ett litet bord, en massa gröna kryddor. Jag la ett insyns skydd, köpte lite lyktor och en liten liten bordsfontän. Lägenheten var på andra våningen. Min kusin vart jätte glad och älskade sin balkong. Efter att han hade flyttat in i lägenheten blev han bestulen på allt. En dag när han kom från jobbet var allt borta..."tom persiljan var borta sa han" Det fick vara ifred hela 8 veckor...

Att knyta kontakt vid sandlådan var omöjligt. Och då upptäckte jag varför det bodde så mycket utlänningar i rinkeby. Det var för samhörigheten. Många ville bo nära sin släkt och jag vart rörd över deras närhet till varandra. Det kan man sakna i svenska familjer ibland. Men att komma in i gänget vart inte så lätt. Jag provade med att ta med termos och bjuda på kaffe. Ingen ville ha.

Ingen ville fråga mig något. Ingen frågade hur jag trivdes. Dom visste inget om vår familj. Och dom verkade inte bry sig heller. Dom svarade kortfattat och ibland skyllde dom på språket.

Senare upptäckte jag att mamman vars son hade slagit min son jobbade i affären i rinkeby och pratade tydlig svenska. Jag orkade inte bry mig, tyvärr... Men jag antar att det kan vara svårt att komma in i det svenska samhället också i början....min kusin sa att folk är annorlunda och att det var inget att bry sig om.

Jag vaknade en natt av att larmen på olika bilar gick på parkeringen. Jag skyndade mig ut och såg att det brann på parkeringen. Någon hade tänt eld på en bil. Folkmassor kom ut men ingen ringde polisen...förutom min sambo. Detta upprepade sig efter två veckor!!!!

Att vara blond i Rinkeby var ingen hit. Aldrig att män har ropat efter mig där jag bor nu. Aldrig.

Där fick man höra något varje dag, visslingar mm och jag stördes av detta enormt! Jag kände mig aldrig trygg på kvällarna och jag var tvungen att skippa kvällspromenaderna i kvarteret.


En annan sak jag inte gillade var att nästan varje vecka gick något sönder i vårt kvarter. Någon hade sparkat in glaset i porten. (två gånger under mina sex veckor) och att det var väldigt stökigt på gården. Det var sopor lite här och där och en massa klotter på bänkarna vid sandlådan. Sen kan man inte komma ifrån att det var mycket tystare att bo i vasastan! Folk respekterade att det skulle vara tyst vid 22. Här kom och gick folk på nätterna. Bråk varje helg och polisen kom till vår port tre gånger. Det första min kusin alltid sa, vad tyst det är hos dig och du bor mitt i stan!!!

Det hände mycket.... jag kanske är överkänslig, men jag vågade inte vara ute på kvällarna. Sambon fick följa med när jag skulle ut med hunden. Och att behöva vara rädd där man bor är hemskt. Sista veckan stannade jag bara inne och lät det vara....


Det kanske är fel av mig att kalla områden för ghetton. Men samtidigt kan man inte blunda för problematiken och säga att det inte finns såna områden i Sverige, för tyvärr finns det .

Enligt en undersökning (ett parti) är rosengården bergsjön, fittja och rinkeby ghettoområden.

Självklart finns det folk som trivs att bo så och det är inget fel idet. Det finns folk som skulle hata att bo så som jag gör. Jag har provat båda och vill ge min son det bästa jag kan ge honom. Det finns finare platser också att bo på än vad jag gör, men efter min ekonomi så bor jag så bra jag kan. Jag fick en till fråga via mail: Tror du att folk är bättre om dom har mer pengar, är ett sånt område bättre? Nej, absolut inte. Jag kanske inte skulle passa där. Men pengar brukar inte skada heller måste jag säga. Det viktigaste med mitt boende är trygghet, att jag smälter in. Att folk lever som jag gör, respekterar sina grannar och medmänniskor....


Så här säger wikipedia:


Rinkeby är en stadsdel i Västerort inom Stockholms kommun. Den gränsar till Kista, Tensta och Bromsten samt till Sundbybergs kommun. Stadsdelen sammanföll tidigare med stadsdelsområdet Rinkeby och ingår nu i stadsdelsområdet Rinkeby-Kista. Folkmängden uppgår till 14 901 personer per 2008-12-31.
Rinkeby är en typisk miljonprogramsförort med en hög andel invandrare. Den 31 december 2008 hade 89,3 % av befolkningen utländsk bakgrund.[1]. Rinkeby är ett av Sveriges fattigaste områden[källa behövs], medelinkomsten låg på 143 700 kr/år för 2006. På förortssvenska kallas stadsdelen ibland Rinkaby eller Byn.14 kommentarer:

Jonas sa...

Känner igen mig i din berättelse, bodde i Bergsjön/Göteborg i ett år under studenttiden. Stölder, skadegörelse, svineri i tvättstugan och ett jäkla liv dygnet runt... tyvärr finns det många sådana här områden runt om i Sverige, extremt hög arbetslöshet, bidragsberoende och kanske det värsta att de flesta av ungarna från dessa områden går ur skolan utan att kunna läsa och räkna, en tickande social bomb.

Anonym sa...

det är väl inget att hänga upp sig för. Självklart finns det getton i sverige. Vissa älskar att bo i gettot och vissa hatar det. Själv skulle jag aldrig vilja bo så när jag har två små döttrar. Har bott i tensta när jag var ung och det var ett getto då. Idag är det ännu värre. Folk har ingen respekt för andras saker.

Anonym sa...

självklart har sverige ghetton. Dom som påstår annat , välkomen och ta en titt i rinkeby och fittja. Det räcker med en promenad i området för att se. Kanske bor personerna själva i ghetton och är vana vid det? Då har dom inget att jämföra med. Att som blondin bo i rinkeby är starkt. Jag hade aldrig vågat. Aldrig.
Sandra

Adam sa...

Du kallar det för ghetto - jag kallar det för svensk slum. Och jag har liksom du bott i ett av dessa svenska slumområden.

Jag kan instämma på alla punkter du nämner, men jag vill dessutom lägga till tvättstugan. Jag vet inte om du hade förmånen att besöka tvättstugan under dina sex veckor i den svenska slummen? Utan att gå in på detaljer så finns det en anledning till att folk skaffar sig egna tvättmaskiner.

Tyst efter klockan 22? Med en mycket hög arbetslöshet, 60%-80%, är det få som behöver gå upp tidigt på morgonen för att gå till ett arbete. Det är därför inte mycket annat att vänta sig.

troi sa...

När jag flyttade till Stockholm var vi och kollade på en lägenhet i Rinkeby. Jag är ju själv småstadstjej. Jag stod på balkongen på åttonde våningen och såg ut över området. Och jag grät. Jag tyckte jag hade fått dödsstraff...

Flyttade till en lägenhet i Hässelby Villastad och mina månader där skulle jag kunna sätta på pränt i en bok. Oj! Vad mycket jag lärde mig om människor.

Fast idag bor jag i Vilda Västern! hahahaha

Gustav sa...

Det lär bo cirka 9 000 somalier i Rinkeby. Att inte vilja bo i Rinkeby är lika sunt som att inte vilja bo i Mogadishu. Jag tycker att fler svenskar, särskilt journalister och politiker som idag bor i helsvenska områden bör bo med sina familjer i områden som Rinkeby och Rosengård en tid. Kanske skulle det få dem att ompröva sin syn på mångkultur och islam som något positivt.

tant Hannele sa...

Jag har bott mer än sex veckor tillfälligt i områden, som journalister inte skriver något gott om: 4 år på ett ställe och 4 år på annat ställe, dit min dotter nu flyttat och bott ett par år med sitt barn och stortrivs.

Fyra år i Bergsjön och fyra år i Biskopsgården. Födde barn på båda ställen och det var underbart att mina barn hade kompisar av olika sorter, de såg aldrig skillnad på olika människor, klädsel eller hudfärg.

Senare bodde vi i lite "finare" villaområde, mest svenskar. Där var det gott om rasister. Bråk mellan olika grupper (om nu nån mörk råkade komma dit).

Hannele sa...

P.S.
Min dotter är ung, söt och blond.
Jag ser bara respekt där mellan olika människor.

Fru S sa...

Jag kan ärligt säga att vi bor i ett jävla ghetto område. Det händer ganska ofta att folk blir misshandlade, våldtagna, knivskurna, skott skadade m.m. Jag tycker att det är riktigt jobbigt att gå ut på kvällen natten. Jag tittar mig omkring hela tiden och väntar på att bli överfallen. Det är riktigt synd att vår lägenhet inte ligger i ett bättre område för jag älskar min lägenhet.

Nu kanske du undrar varför vi bosatt oss i ett område där vi känner oss otrygga? Svaret är enkelt. I Stockholm är det svårt att få tag på ett första handskontrakt och vi var helt enkelt desperata efter en större lägenhet. 50kv med en liten son var lite för litet för oss. När vi blev erbjudna förstahands kontrakt på en 4:a på 97kv flyttade vi utan att tveka.

En av anledningarna till att vi sparar är för att vi skall kunna flytta härifrån. Jag vill inte att min son skall gå i skola här så vi måste flytta innan han fyller 5-6år och han är 1år nu.

Jag vill helt enkelt att min son aldrig skall ha någon som helst anledning att tvingas göra något kriminellt för att han känt personen som kräver att han skall göra det sedan dagis. Kanske låter fördomsfullt, men vi har inte speciellt många svenska grannar om vi säger så.

Så vi har en plan på att ta oss här ifrån, vi får väl se hur många år det tar :P

Fru S sa...

Kan ju i och för sig tillägga att vi har en vän vars syster bodde där vi bor nu (i ghettot) i 4-5år och det hände ingenting sedan flyttade hon till Eskilstuna och det första som hände var att grantanten knivmördade sin man. Så ibland har man fördomar utan grund :P ;)

Pengar och cash sa...

Problemet med områden som till exempel Rinkeby är ju att alla invandrare som kommer till Sverige packas ihop på ett ställe tyvärr. Det vore bättre om alla fick komma till olika områden istället. Det blir mer spridning och dom kommer förmodligen in i samhället bättre. Nu vart det politik här. Vänta här nu..

Anonym sa...

hannele, visst trivs vissa människor att bo så också. Och det är som minna säger helt okej om man trivs. Men inlägget handlade faktiskt om att människor sa att ghetton inte fanns. Sen om man trivs i ghettot, det är en helt annan sak. Jag har bott med min flickvän i tensta. Vi flyttade då ett par killar försökte dra in henne i hissen en kväll! Det säger väl allt. Åk till rinkeby och tensta. Det är riktiga ghetton. Inga halvghetton som bergsjön.
/peter

Anonym sa...

Pengar och Cash: det där är ju det vanligt argument som känns lite urvattnat. Det är förmodligen inget konstigt att man som invandrare flyttar till ett ställe där det bor andra från samma kultur eller människor i samma situation (invadrare). Också det inget nytt... Om man placerar indvandrare på olika ställen i Sverige där det inte är segregerat sprider man ju bara ut eländet ännu mer...risken är att det bli segregerat även där (eftersom man dras till orter där det bor folk från samma kultur).

Själv kommer jag från Södertälje och där är det också segregerat, mest i stadsdelarna Saltskog och Hovsjö. Det är kan man säga Södertäljes ghetton.

Wicke sa...

Hej,
jag trivs där jag bor.
Tänkte kommentera förra inlägget;
jag gillar Lindex. Fast det är mest strumpor och sådant jag köper där (KÖPTE! Har ju köpstopp nu).
De har min favvo-BH också.