fredag 21 augusti 2009

En skuldfri man


Jag orkar inte !!!....Hur mycket jag än anstränger mig så kommer det fler räkningar. Och så lite till...och sen några till....skiten tar aldrig slut.

Ännu en dyr månad för vår familj! Det har varit extra mycket utgifter i form av sonens nya skor,kläder och mina studieböcker. Det känns som om den här katt och råtta leken aldrig tar slut. Vad spelar det för roll om jag sparar hit och dit när räkningarna ändå kommer....Jag vill bli av med mina!

Vi har pratat ganska mycket om privat ekonomi på jobbet nu. Kanske pga krisen...det är inte lika känsligt att prata om avbetalningar, räntor och el...

Vi har en kollega som har gått mot strömmen. Han valde för drygt tio år sedan att sälja sin pampiga våning i Sthlm City och flyttade med sin familj en bra bit utanför sthlm. (sex mil) Han pendlar till jobbet. Jag tyckte att han gjorde helt rätt och stöttade honom fullt. Kort därefter flyttade jag också ut från City till en förort. Han fick höra en del girlingar från sina kolleger. "men vad långt ut du bor, du spenderar ditt liv med att pendla osv osv..."

Då brukade han svara " kanske men jag blir skuldfri en dag"....

Han har aldrig köpt aktier och fonder. Hans mål har varit att avbetala bort bil och hus och alla andra onödiga smålån dom hade förut. Han hittade ett renoveringsobjekt för en miljon på landet och har sakta men säkert fixat huset i toppskick. Han bor som en kung. Idag kom han in visslande och hoppandes till jobbet ! Speciellt killarna på vårt jobb har alltid retat honom för att han är snål och inte köper aktier som alla andra killar i vårt gäng. Han har inte kört den senaste porschen eller varit på rivieran under sin semester. Idag var det pay back time!! Big time! Alla undrade varför han var så glad och då sa han" ni ser på en skuldfri man med en massa pengar på banken, förra månaden betalade jag bort min sista avbetalning! Idag sålde jag kåken för 6,5 miljoner kronor."

Alla tystnade! Jag har vetat om detta under en tid då vi umgås mycket även privat, så jag njöt av hans revansch. "ja ni killar, vi har pratat om det här hundra gånger, men jag säger så här, vad spelar det för roll om målet är att spara till en miljon och leka katt och råtta lek innan man ens har betalat bort sina skulder. Ni kanske har ett X antal kronor i aktier men era hem är belånade likt förbannat. Ni kommer aldrig bort från karusellen på det sättet. Nu har jag frigjort kapital och är skuldfri och då pratar vi inte om en ynka piss miljon. Nu ska jag leva livet och njuta...jag går ner på halvtid nu. Frugan och jag har köpt ett fint hem på roslagen vid havet , och jag ska fortsätta pendla och läsa mina böcker och sova gott om nätterna med vetskapen om att jag har tre miljoner kronor på kontot och ett fullt betalt hus"


JAA, vad ska man säga? Jag är i allafall kvar i katt och råtta karusellen. Kanske dags att sluta spara och istället amortera av alla lån...jag är så glad för min kollegas skull....och det här var en sån häftig känsla idag att jag blir lite småsugen på att också göra så. Jag känner mig helt speedad ! Jag blir taggad till tusen att göra likadant.=) Det kallar jag utveckling...Det finns tusentals vägar att gå....

14 kommentarer:

Anonym sa...

Sälj dina fonder mm nu då!!! så kan du amortera mera!! Närmare skuldfrheten!! Räkningarna kommer ALDRIG svika dig, det är nog det ENDA som ALDRIG sviker en... NÄ, hade jag gått i dina stövlar;) så hade jag sålt fonder o aktier, amorterat den summan och sen hade jag kunnat lägga tiden o energin jag lagt på att följa det på nåt annat kul=)
Det är bara att gratulera din kollega! Han har blivit rik på små utgifter!!
/Vill dig bara väl

minna sa...

njae att sälja mina fonder nu skulle jag aldrig göra. Dom spar jag som en extra buffert. Men jag funderar på att lägga krutet på att extra amortera nu istället=) Ett tag då räntan är så billig och börsen så osäker

Anonym sa...

jag har gjort som din arbetskamrat och jag är skuldfri nästa år. Då har jag ett betalt hus.
Mvh Thomas C

Mamma Mimmi sa...

Snacka om speedad - tack för en väldigt inspirerande berättelse. Man blir sugen på att rumstrera runt lite i livet. Hälsningar Mimmi

troi sa...

Min brorsa är och har alltid varit skuldfri. Han tog aldrig studielån utan arbetade under tiden han studerade.
Han tog pengarna han tjänade i USA på att köpa ett hus i Sverige kontant. Idag är huset tillbyggt och renoverat och är värt cirka två mille (ligger i en småstad).
Han betalar sin bil kontant. Köper sin båt kontant.

Men tyvärr tycker jag att han springer runt i samma ekorrhjul som oss andra. Har man familj och barn så gör man det helt automatiskt, eller vad tror ni?

Själv är jag sjukt lockad av ett nytt liv. Friare liv. Bättre liv!

Per Penning sa...

En inspirerande historia, minst sagt. :)

Pengar och cash sa...

Alltid trevligt att ligga på plus! Lån på en bostad vad är det?

troi sa...

Det är trots allt en inspirerande historia. Tänk va kul för honom att få njuta av detta!

Anonym sa...

Va härligt att höra en sån solskenshistoria. Jag blir riktigt avundsjuk - fast i positiv bemärkelse. Blir extra taggad att lägga på ett kol för att komma ur ekkorrhjulet själv. Är på god väg, men ibland tryter orken. Då är det historier som denna som får en att gå vidare med nya friska tag - känns ju bra att veta att det faktiskt är möjligt att en gång nå målet :-)

Ingela

nonhosonno sa...

Lysande inlägg och riktigt bra gjort av din kollega, det är ju så man vill ha det, inga sura lån och skulder.

Räkningarna blir man ju tyvärr aldrig av med, man kan ju minimera dom men svårt det med.

Anonym sa...

Vilken kanonhistoria! Tänk på att du också är på god väg, trots motiga månader. Du är ju trots allt mycket närmare skuldfrihet än i början av året!

Svensk sa...

Grymt!!! Vilken revansch! Den hette duga!

/http://svenskmillionaire.wordpress.com/

J sa...

Fan vad häftigt, det är mitt mål också! Har bara läst lite av din blogg men kommer läsa mer, du skriver tänkvärt och ärligt vilket alltid är läsvärt...

Anonym sa...

Vi blev skuldfria förra året! Vi köpte huset för en miljon för 10 år sen, hade lån på 750.000 sen sålde jag att alla fonder som ändå bara sjönk de sista åren.
Jag tjänar normalt (23-25000:- ut), min fru är sjukskriven men vi får ändå 4-5000:- över varje månad.

Det är så jävla skönt att vara skuldfri! Antagligen bland de bästa sakerna jag gjort i mitt liv. Det känns jävligt mäktigt att kunna säga till ungarna att vi inte behöver flytta om jag skulle bli arbetslös. Eller vända på det och säga att vi är miljonärer eftersom huset är värt ca. 1,7 miljoner.