tisdag 4 augusti 2009

Ny månad, nya drömmar

Ny månad och nya tag. Räkningarna är betalda och det var en tuff månad. Jag hade med flit höjt amorteringarna och tro mig det sved i plånboken.
Förra månaden började jag med att försöka betala en räkning så fort den kom, och det var jätte skönt. Det ska jag definitivt fortsätta med. Det var jätte jobbigt att komma hem efter semestern och se räkningshögen.
Juli månad vart lite av en katastrof. Det är dyrt med semester men ack så härligt.

Efter mitt lilla utbrott har sambon visat mer intresse för ekonomin. I morse på väg till jobbet lyssnade han på The richest man i babylon" på cd i bilen. Det roliga med den lilla berättelsen är att den är kort men den har en stark poäng och lämnar intryck. Man känner sig hoppfull.
I morse ville han se hur det hade gått för mina aktier och fonder!!! =)

För en timma sedan ringde han och sa, " du vet dom där två hundra du försöker spara varje dag, jag vill ge ena hundralappen av dom". Men på ett villkor, att du unnar dig själv något. Som nya kläder nu när du ska studera och kanske ett besök hos frissan. Jag tycker att du är värd det efter allt slit, och jag tror att det skulle pigga upp dig lite.
Jag vart jätte glad över förslaget. Och jag ska unna mig ett frisörbesök och nya kläder till skolan, men jag ska samtidigt vara snål och spara undan lite extra=)

Börsen har ju stigit och det är jag lite nere av. Jag vill köpa när det är rea! Det har känts bra att kunna köpa när allt har varit så lågt värderat. Nu börjar det bli lite dyrt känns det som....samtidigt tyckte sambon att det kändes inte så bra att vi hade så mycket av våra pengar på börsen. (säkert en skiten summa för de flesta av er, men för oss är det just nu allt vi har )
Han tyckte att vi skulle koncentrera oss mer på att få ner vår månadskostnad för det påverkar vår ekonomi mest just nu. Oavsett hur mycket vi sparar så har vi våra fasta utgifter,boende, räntor och amorteringar och han var orolig över räntan som garanterat kommer att stiga.
När räntan sänktes märktes det direkt i våra plånböcker. Kostnaden halverades.
Han påpekade att vi skulle spara tio procent precis som boken säger och för resten av pengarna skulle vi fortsätta att extra amortera och skära ner på alla kostnader.
Till viss mån håller jag med honom. Dock tror jag att våra aktier ökar mer i värde än ränteskillnaden, men inget är garanterat. Och han har rätt i det faktum att vi bara kan spara det som blir över efter att alla räkningar är betalda. Ju mer pengar vi har över, desto mer kan vi spara eller unna oss något. Vi ska tänka på saken.....Fundera och känna efter...

Oavsett vad så har vi börjat vecko handla igen. I går åkte vi till coop och handlade veckans mat
för 623 kr. Vi utnyttjade mycket av alla erbjudanden och mängdrabatter. Ibland finns det otroligt bra erbjudanden och stora mängdrabatter. Det är ganska kul att jämföra vad man får för sina slantar. Första gången skämdes jag att göra detta=) Nu har det blivit vardagsmat.
I går var det utmärkta rabatter på falukorv och då hamstrade vi lite till frysen. Tvättmedel har jag så jag klarar året ut då jag sist hamstrade detta för nästan ett helt år då det var otroligt bra pris på just det tvättmedlet. Vi ska bli "hamsterexperter"....=) Det är poängen....

Samtidigt har vi fått en gemensam dröm gällande vår framtid...vi har sakta men säkert börjat inse att vi kanske skulle testa att bo någon annanstans i framtiden, närmare bestämt i sommarhuset. Jag älskar sthlm. Sthlm är sveriges bästa plats att bo på när det gäller jobb osv, men samtidigt svindyrt! Vårt sommarhus är betalt. Inga lån, bara el ,vatten och sopor. I sthlm skulle en likadan villa gå på minst 4 mille. I vårt nuvarande område skulle det knappt räcka till tomten. Det är en sjuk stor skillnad. Idag bor vi stort och fint, men kostnaden för detta är sjukt mycket. Vi har nästan lika stort hus (skillnad på 20 kvm) på landet och det är betalt!!
Sonen börjar bli stor. Om 4 år är han arton. Vem vet hur länge han bor kvar och vad ska vi då göra med all yta? En av huvudorsakerna till att vi bor kvar i vårt område är att det är en av sthlms finaste orter. Bra skolor, tryggt och stans bästa område för vår son att växa upp i.
Sthlm kan vara hemsk med sina ghetto områden med all skit det innebär. Det är synd att det är så, men så ser det tyvärr ut. Men till planen nu....när sonen flyttar ska vi nog flytta till landet och prov bo ett år. Men för att detta ska genomföras måste vi vara skuldfria. Vi kan inte ha en enda krona i skuld. Och det vi får över från försäljningen av vårt hem blir till en suverän buffert och vi skulle kunna vara lediga ett år eller två och sedan sakta börja titta efter jobb.
Det är bara en dröm än så länge....men man måste få drömma. Min sambo har rätt gällande mitt jobb, jobbet kan inte ta all energi från mig.....och att börja studera nu på hösten kan vara en bra ide...en nystart helt enkelt. Då får jag känna efter på riktigt....

Vad tycker ni? Borde vi göra som sambon säger och extra amortera mer och bara spara 10% ?

13 kommentarer:

Anonym sa...

FOnder o aktier kan säkert vara bra o man kan nog tjäna mycke pengar om man är intresserad av det.. men om man sparar till buffert i bara fonder tror jag personligen man är fel ute.. NÄr värmepannan pajar MÅSTE du ta ut pengar och göra det när fonder/aktier gått ner känns ju allt annat än kul... SOm jag nog skrivit till dig innan så är det inte på de stora inkomsterna man blir rik utan på de små utgifterna! SKär på onödiga månadskostnader, vi har tex bara de fria tv-kanalerna, kolla mobilabbonemangen, försäkringar mm och om du vill gå till frissan så GÖR det!!! men köp då inga kläder den månaden! o klipp dig bara, tona eller färga kan du göra själv! kanske frissan på landet är billigare än i stan? Du kanske kan boka en tid där när du ändå ska dit?? Jag tycker du ska unna dig med GOTT samvete att gå till frissan nu innan du börjar studera, boka sen en ny tid till klippning till innan jul, två klippningar före årsskiftet är inte mycke men gör oändligt för dig själv!! Köp inget bubbelvatten, drick kranvatten! Du är jätteduktig Minna!
KRAM!!!
/Vill dig bara väl

minna sa...

tack för dina råd! Ska definitivt kolla vad frissan på landet kostar! =)

Fredag sa...

Annars kan du göra som damen i det här klippet. =)

http://www.youtube.com/watch?v=5kRH3J2jcaY&feature=channel

Anonym sa...

Ett bra tips nu när räntorna gått ner är att man kan testa lägga undan mellanskillnaden mellan sin nya och den gamla låneräntan man hade. Dessa pengar kan man sen göra en extra amortering med, eller bättra på sin buffert med.

Ingela

40procent 20år sa...

Bra bok! The richest Man in Babylon", själv har jag lyssat på den många gånger!

Gillar ideerna skarpt eftersom man behöver inte göra något extraordinär för att försöka få bättre ekonomisk framtid!

Själv har jag sagt tidigare att jag tror inte att man kan hitta bättre bok! Att lära sig själva grundkonceptet om pengar/investeringar.

nonhosonno sa...

Skönt att bo i ett betalt boende, många fina slantar att spara där :)

Sissi sa...

Du ska klart inte låta jobbet ta all energi, men ska du tacka nej till VD-posten? Karriärsmässigt hur ser du på det? Tjänar du mer på sikt på att plugga nu? För övrigt, lycka till, kul inspirerande att läsa din blogg, vi lever rätt olika liv, men målen liknar varandras.

Anonym sa...

Hej Minna, tack för en riktigt bra blogg!

Jag tycker strategin med 10% sparande och använd resten av pengarna för att göra er skuldfria är riktigt bra. Jag har kommit till samma slutsats.

Mina 10% satsar jag på utdelningsaktier och indexfonder. Tillväxtmarknader och högrisk fonder har jag valt att endast satsa i mitt pensionsinnehav.

Mvh
Johan

minna sa...

Fredag Oh my god!!! =)
Jag var faktiskt på ullared för typ en så där 8 år. Jag var nästan i chock tillstånd och handlade ingenting! Bara att titta på folket var en upplevelse. Folk som jagar rea varor var en chock. =)
Undrar hur det skulle kännas nu, idag när man har fått annorlunda vanor? Man borde kanske ge det ett försök? Om inte annat så handla all rengöring därifrån?
Jag har funderat på ditt tips Ingela. Sambon föreslog något liknande.
Det är min favoritbok också 40procent 20 år! Den borde alla sjuor i landet läsa!!!
Sissi jag har inte ännu hunnit besluta mig. jag vet att det kommer att kräva massor att vända den här skutan på rätt spår igen, om det ens går...nu testar jag! Light då alla är på semester fortfarande.
Vore det inte en dröm Nonhossonno att ha ett betalt boende!?!
Jag funderar på att ge det ett försök Johan! Man kan ju testa två månader! =)

Hanneles paradis sa...

Ett fint villaområde är ofta bara trist... Har du varit eller bott i något "ghetto område"? De är bara journalister som säger så, de som bor där trivs.

Fredag sa...

Vi brukar åka 1 ggn varje år jag och min sambo.
Mest för att det är kul att spana på folk och se vilken hysteri som kan uppstå kring en del saker.

Vissa har ingen skam i kroppen när de ska ha tag på en del saker.
Annars blir det mest lite rengöringsmedel och julklappar till syskonbarn och liknande.
Allt är inte skräp så man kan fynda.

minna sa...

hanneles paradis,jag har bott i rinkeby i sex veckor....hemskt var det där...hemskt..

Anonym sa...

hanneles paradis, har du varit i tensta, fittja och rinkeby?