torsdag 13 augusti 2009

Svenskar slänger bort 27% av sin mat


Enligt en rapport från livsmedelsindustri forskningsinstitutet slänger vi bort ca 27% av all mat vi handlar med oss hem!! Vi slänger mest frukt och grönsaker men även ris, pasta och mejeriprodukter. Jag har slängt mycket mat i mina dagar. Man handlar mer än man äter upp. Ibland har jag fått en ryck och storstädat frysen och då har jag slängt hälften. Jag och mina vänner diskuterade detta igår. Dom trodde att dom slängde ca 20-30% av all mat. Varje vecka har mjölken passerat bäst före datum osv...vissa matvaror "glömdes" bort i frysen osv...


Om vi slutade slänga mat i onödan skulle det ha samma effekt som om var sjätte bil försvann från vägarna!!!


Vår matkonto har minskat kraftigt! Nu ska det minskas ytterligare...27% blir mycket pengar på 20-30år....

6 kommentarer:

Auri sacra fames sa...

Ja det handlar väl om att köpa mindre eller äta mer, själv gör jag det sitnämnda och det är inte ofta som maten hinner bli dålig eller att det blir kvar på tallriken. Kanske skulle jag tänka om, 27% låter till och med lågt om jag tänker på hur många procent för mycket mat jag äter, det är stor besparing =)

troi sa...

Just frukt och grönt tycker jag är svårt att köpa men jag vill gärna ha i alla fall. Som i förrgår köpte jag stenhårda nektariner. I går var det vitt på två av dem. Det går ju bra att skära bort men visst gnisslar man tänder.

Gurkan kan ju ibland vara dålig när man kommer hem.

Kött är jag tyvärr expert på att handla efter att det gått ut i kyldisken. Jag försöker slå in i skallen att jag faktiskt också måste kolla datum på det jag köper.

Men numera försöker vi vara noggrannare och inte slänga så mycket. Men visst skulle man kunna anstränga sig mycket mycket mer!

Ekonomitankar sa...

Man får börja göra som på barnens dagis. Ibland står på menyn: fest på rester! Fast den dagen får de istället ngn god dessert, tex fruksallad.
Jag tror att mycket av det som vi slänger enligt statistiken är rester. Åtminstone hemma hos oss blir det alltid rester vid middagen, som i och för sig ställs in i kylen, men som efter några dagar slängs...

Fru S sa...

Vi slänger jätte mycket av det vi handlar. Det är mest grönsaker och sånt som blir kvar i kylen hur länge som helst för att det hamnar längst in. Senast jag gjorde rent i kylen (någon vecka sen) så tog jag bort ett hyllplan som mest skymde sikten längre ner i kylen. Detta resulterade i att vi helt plötsligt gjorde slut på grönsaker vi köpt enbart pga att vi helt plötsligt såg dom =)

Mojokii sa...

Jag tror inte att den mesta maten vi slänger är rester. Jag tror snarare att vi köper så mycket att vi glömmer bort vad vi har i vårt kylskåp, vår frys och våra skafferier.

Maten som ligger längst in i skafferiet slutar ofta upp i att inte användas alls. När de gått över datum är det bara att slänga. Och frukt och grönsaker blir ju dåligt ganska snabbt, så då slänger vi dem och köper ett nytt stort lass.

Jag tror att det är bra om vi köper oftare men mindre mat, och ser till att rensa kylskåp, frys och skafferi mer innan vi går och köper mat för över 1500 igen. Man får lixom försöka hitta och göra recept på det man har hemma. Och köpa mer "bas-mat", sånt som man nästan alltid kan använda. Köp lixom inte korinter och någon intressant fisk före potatis och morötter. Om du vill lyckas göra mat på det du har hemma kan du söka efter recept via ingredienser här: http://www.tasteline.com/Search/Search-by-ingredient/

Pengar och cash sa...

Jag slänger på sin höjd nån enstaka procent. Ser till att äta och dricka det som finns hemma. Frysen är det oftast problem med pga att man lätt glömmer vad som gömmer sig där efter en tid.