måndag 23 februari 2009

Jag förklarar krig mot alla kort!!!

Vad är det med oss svenskar och våra kära kort?
När jag började blogga så beslutade jag själv ganska tidigt att skrota alla kort och istället ta ut kontanter och handla. Jag fick lite mothugg, vissa rekommenderade andra kort osv...
Men till min glädje har jag märkt att jag är inte ensam med kort problemet! Fler och fler av ekonomibloggare har börjar göra likadant Dom har börjat spara på mynt, delat ut pengar för varje dag eller veckovis. I början kände jag en viss skam över att vara så dum att jag inte kunde kontrollera korten , men nu i efterhand säger jag att det var mitt livs bästa beslut!!!!

Jag handlar ogärna med kontanter! Det känns roligare att ha dom kvar. Om jag handlar så får jag alltid mynt och 20 lappar tillbaka , och dessa sparar jag. Snart är det dags att "banka" mynten och 20 lapparna. Ska bli så intressant och se hur mycket pengar det blir!

Vi hade middag hemma hos oss igår och flera middagsgäster hade nu också skrotat korten. I början kändes det som om dom såg ner på mig när jag förklarade att jag skulle handla med kontanter istället. Kanske har mina colaflaskor även inspirerat dom? Det tittas noga på cola flaskan och dom analyserar innehållet noga. Försöker lista ut hur mycket det är! Vissa tar upp flaskan i händerna och väger och mäter.... roligt är det i allafall....vuxna människor som pratar om småmynt och räknar som ivriga skolbarn...

Idag vet jag att korten förstörde min ekonomi ! Jag visste att jag hade råd. Bekymrade mig aldrig om priser mm..... bara att dra ett enkelt kort och vips hade man det man ville ha ! I värsta fall så hade man ju alltid en kredit också inkopplat.....Sen var det alltid en överraskning att se kontoutdraget, om man nu överhuvudtaget tittade på det! Så illa var det!!!!

Likadant är det i alla lyxfällan program! Det klipps alltid en massa kort!
Det var inte så här illa på 70-talet! Det värsta är att så många är drabbade men ingen reagerar.
Det är inte lika allvarligt som sprit. Det är inte lika farligt som knark! Bara en lite plastbit!
Men det där lilla kortet blir livsfarligt hos vissa familjer. Precis som vissa kan dricka ett vinglas då och då, men vissa blir alkoholister! Så rädd är jag för det där lilla kortet!
Har ni tänkt på vilken makt dessa kort har? Hur det matas reklam om dessa kort i våra brevlådor och tv apparater! Människor som har betalningsanmärkningar drömmer om dessa kort! För dom är måttet på framgång ett visa eller mastercard! Då är dom "rena" och passar in i samhället.... Lite extra fin blir man om man får ett guldfärgat kort. Ännu finare med svarta kort eller platina kort! I vissa kretsar jämförs poäng och färg på korten. Bratsen i innerkretsarna stoltserar med sina fina kort och beställer helrör och signalerar "se på mig, jag är framgångsrik"....
Så hur kommer det sig att det inte görs något för att hjälpa dessa kortberoende människor?
Om man har problem med alkohol, då finns det aa, länkarna mm.....
Varför är ekonomin så hysch hysch? Hur många barn blir inte skilsmässobarn pga ekonomin?
Hur många äktenskap kraschar inte? Hur dåligt mår man inte om ekonomin är dålig? Själv hade jag världens dödsångest, har fortfarande ibland..
Nej , usch, jag förklarar krig mot dessa kort!

15 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med dig i resonemanget ang att man mer ogärna gör av med pengar i form av kontanter! Själv satte jag lite press på mig själv i höstas och har lyckats väl, kanske beror på att jag extremt sällan handlar med kort nuförtiden.

Keep up the good work!

Pengar och cash sa...

Visst en del kort är farliga. Men jag använder bara kortet för att handla nödvändiga saker. Mat till exempel. Jag kollar priser noga innan jag använder kortet i alla fall.

Men vet att många knappt tittar på priserna pga att dom har kortet. Kan man inte hantera det så bör man nog inte ha ett kort heller.

Anonym sa...

Jag är av motsatt åsikt. Har nuförtiden Statoil Mastercard som är avgiftsfritt och som ger 1% kontant återbäring på allt man handlar, dvs även på inköp utanför Statoil som Willys, Coop, ICA etc. Statoil kortet har en mycket smidig webbtjänst där man enkelt har järnkoll på inköp och fakturor.

Jag köper allt på kortet, har bara kontanter som nödreserv. Detta innebär att jag har 1% rabatt på allt samt att jag slipper springa till bankomater hela tiden.

Ett litet exempel: mat, kläder och andra inköp under en månad kanske hamnar på ca. 8000kr vilket ger 8000 x 12 månader x 1% = 960kr per år, tack Statoil!

Anonym sa...

Jag håller inte riktigt med, själv gillar jag korten. Däremot har jag aldrig haft något behov av att ha fler än ett kort. Först när jag gick på högstadiet så skaffade jag mig mitt första "uttagskort" dvs ett kort som det enda det gick att göra med var att ta ut pengar ut bankomaten. Sedan när jag gick på gymnasiet så skaffade jag mitt första kort med VISA-funktion.

Jag tycker att det är jättesmidigt och bra. Som jag ser det ligger problemet inte i kortet utan användaren, kort i sig är bra men klarar man inte av att hantera ett så ska man inte ha något. Det är aldrig kortets fel att din ekonomi går åt helvete, det är ditt eget fel.

Själv sparar jag mycket pengar tack vare kortet då jag ofta använder mitt VISA för att handla saker från andra länder betydligt billigare än vad dessa kostar i butik här.

Tex sitter jag just nu och väntar på en leverans från Ralph Lauren i USA som bör komma denna vecka. Till att börja med så är kläder i regel betydligt billigare i USA än här och för det andra så handlar jag bara på reor.

På RLs slutrea i USA har alla reakläder upp till 75% rabatt, de flesta ligger på 50 - 70% och då är denna rabatt som sagt var på det amerikanska priser, vilket i sig är lägre än det svenska. Bla passade jag nu på att köpa ett par skjortor som i Sverige kostar runt 1 500 kr styck för runt 300 kr styck. Naturligtvis tillkommer frakt och eventuellt även tull och moms men kostnaden blir ändå inte ens halva priser mot att handla i Sverige.

Tidigare i år köpte jag ett gäng slipsar från England på rean där, handgjorda i 100% silke från en av de klassiska skräddarna i London, som funnits ända sedan 1800-talet, och som normalt kostar runt 700 kr styck för ca 160 kr styck på deras slutrea.

Själv har jag trots en lön som är lägre än medellönen i Sverige ändå alltid kvar pengar på mitt konto fast jag äger ett kort och handlar med det. Dessutom sparar jag flera tusen i månaden som jag investerar i aktier och fonder.

Så återigen felet ligger aldrig hos kortet, eventuella fel ligger alltid hos kortägaren.

nonhosonno sa...

Bra inlägg, jag hade en period 2007 då jag bara körde cash, klippte t.o.m ett kort, men sen föll jag tillbaks, cardaholic. Skall återta förlorad mark, och styra över mot kontanter, krävs lite till innan jag når dit dock.

minna sa...

Självklart är det alltid användarens fel! Det stämmer till 100%!!! Men jag vet att tusentals människor har problem just med korten!
Precis som det aldrig är alkoholens fel, men likt förbannat blir människor alkoholister. Alla dessa "nya" lyxfällan program mm, all litteratur som man läser börjar alltid med dessa kort! Visst är det användarens fel, men det finns så lite hjälp att få idag. Sån okunskap råder när det gäller pengar! Jag är i allafall glad över att jag skippade korten!
Självklart är det bra med kort som ger bonus, jag har också dessa kort, tex mastercard, coop kort, ica mm.... men idag har jag inga skulder på dessa. Istället ligger jag på plus på alla kort!
Jakob, jag brukade också handla på RL stora slutrea! Det känns extra tufft just nu när det mailet hamnade i inkorgen och jag inte kan handla=)

Anonym sa...

starkt jobbat! Håller totalt med dig om korten! Är man svag så måste korten bort!BUMS! Hur mycket har du sparat i mynt nu när du har skippat korten? Tänkte att det skulle vara kul att jämföra med bonus på kort.

minna sa...

nonhososnno, det är bara att fortsätta kämpa=)

Anonym sa...

jag hade en bra ekonomi. Tills jag började använda kort och tappade kontrollen. Idag har jag klippt sönder alla kort. Jag tycker att du har varit duktig minna. Du har jobbat hårt och tagit tag i dina problem. Det är så lätt att se ner på människor som har det tufft ekonomiskt. Jag tror inte att människor som Jakob förstår. Det saknas empati och kunskap.Det krävs en riktig hjälte att våga ändra sig så som du har gjort. Fortsätt på din resa. Du kommer att lyckas.

minna sa...

Åååhhh tack anonym! Nu vart jag helt rörd. Visst har det varit en jobbig resa, som precis har börjat. Men jag förstår jakob helt och hållet. Det var faktiskt hans blogg jag läste som räddade mitt liv! (nästan) Jag kände mig så dum och misslyckad när jag läste hans blogg, men för första gången kände jag också hopp! Tårarna rann och jag skrev ut hans berättelse om kronan och sa till min son , Läs,läs och läs. Vi fick sån hopp!
Jag är nog jakobs totala motsats när det gäller pengar, men vem har sagt att jag inte kan lära mig?

nonhosonno sa...

Japp, kämpar på, håller med Jakob att det ligger hos oss själva, faller man för frestelsen så är det lite pyrt, men sköter man det sä är det givetvis väldigt smidigt. Skall dock ha kvar mitt Statoilkort samma som Jonas, ett bra kort med återbäring samt för Internetköp.

Anonym sa...

Anonym:
"Jag tror inte att människor som Jakob förstår. Det saknas empati och kunskap.Det krävs en riktig hjälte att våga ändra sig så som du har gjort."

Jag tror att du missförstår mig. Jag kritiserar inte Minnas inställning, att hon insett att kort inte fungerar för henne utan tvärt om är grunden till ett stort problem för henne. Och jag tycker att det är fantastiskt bra av henne att både ha kommit till den insikten men också att hon verkligen tagit steget fullt ut och gjort något åt problemet med.

Vad jag påpekade är att det är fel att säga att kort i sig är ett problem, för det är det inte. På samma sätt som att alkohol som nämns bland kommentarerna heller i sig inte är något problem.

Vad som är ett problem är ens eget förhållningssätt till korten eller för den delen alkoholen, vissa klarar av det andra gör det inte. Man är inte mer värd om man klarar av det än om man inte klarar av det. Det viktiga är att man hittar det som funkar för en själv, dvs i vissa fall att äga kort eller dricka alkohol lite då och då och i andra fall att inte äga kort eller att inte dricka alkohol.

Eller för att ta ett exempel, ett vapen dödar inte, det är människorna som använder vapnet som dödar. Det är inte vapnets fel att personen dog, det är personen som använde vapnets fel. Däremot är inte alla människor som har ett vapen mördare, tvärt om är det nog ytterst få som äger ett vapen som använder det för att döda andra människor.

Jag kan även ta ett exempel från mig själv, jag har periodvis i mitt liv varit kraftigt överviktig och jag har också periodvis varit väldigt vältränad, tänk tvättbräda. Oftast har jag varit någon stans mitt i mellan dessa två lägen. I dagsläget skulle jag utan tvekan må gott av att gå ner några kg och det ska jag också göra.

Men det skulle aldrig falla mig in att skylla på godis, skräpmat osv om jag blir överviktig. Det är varken godisets eller skräpmatens fel det är enbart mitt eget.

minna sa...

oj vilket liv det vart! =) Jag ska nog inte förklara krig! =) Man får vad man begär. Självklart är det kortinnehavarens fel, men samtidgt så blir jag lite smått arg över sveriges nya livsstil som handlar om konsumtion, och gärna på lånade pengar. Det finns inte tillräckligt med stödgrupper när man behöver hjälp. Skolan borde ta upp dessa ämnen. Man borde prata om vikten av att spara och om räntor och skulder. Min sons kompis fick sitt första visa kort igår. Han var enormt mallig och visade det runt till alla. Då sa min son, men du har ju lika mycket pengar som alltid. Då kontrade han fort med , men så fort jag blir arton ska jag fixa lån på kortet och köpa en sprillans ny värstingstereo och mixer bord. Ska man skratta eller gråta. Vi har skapat monster av kommande 90 tals generationen!! Det är hippt och ballt i barnens värld med kort och kredit! Jag uppfostrades så. Föddes med silversked i munnen och lärde mig noll om ekonomin. Därav det hårda jobbet nu med min son! Men skolan borde ta mer ansvar. Föräldrar likaså. Annars hamnar vi i samma karusell som usa! En av mina bästa vänner är en högt uppsatt bankchef i las vegas och hon säger att hela nationen är en katastrof idag. Hon påpekar vikten av att lära kinesiska , och rädda ungarna innan det är försent! Hon säger att hon ser samma trend med kort hända här. Man behöver aldrig träffa någon för att få ett kort. Oftast en ansökning på nätet. Eller via posten. Det är så lätt att få kortlån idag. Det är nog den explosionen jag är mest rädd för. Barnen härmar mamma och pappa...och karusellen är i gång...

Anonym sa...

bra blog. håller med dig om kortets faror. sen om det handlar om personen eller inte är inte det viktiga i sammanhanget. Sverige har redan fått enorma problem med dessa kortköp och krediter. Din vänninna har fel. Vi har redan samma problem som usa. Se bara på lyxfällan. Sen om vissa kan hantera sin kort eller inte hör inte till saken. Många klarar inte av det och det drabbar hela samhället. Det handlar inte om hur duktig man är med sina kort utan hur vi alla är med våra kort. Oavsett så har du kommit på en orsak till en av dom största blivande katastroferna i sveriges samhälle. Och det problemet växer så det knakar.
casandra

Per Penning sa...

Jag erkänner att jag har problem med kort men inte med kontanter. Sedan jag började ha 7-800 kronor i plånboken så går de aldrig åt. Jag har mycket lättare att se pengarnas värde i sedlar och mynt än via ett kreditkort. Och jag vet ärligt talat inte om jag kan ändra mig i det hänseendet. Bättre då att undvika kort.

På bara tre månader med lite strängare hållning till just kort har vår familj bättrat på privatekonomin häpnadsväckande. Jag känner mig nästan rik, just av den anledningen att jag vet att kortfakturan som kommer är modest och inte en katastrof. Det känns tryggt, positivt och inspirerande.

Din blogg är oerhört inspirerande. Men jag vill ge dig rådet att ta det försiktigt, så att det inte blir en backlash! När du sanerar i en ände, skaffa en annan som ger dig positiv energi - kanske trädgården du nämner?

All lycka! :)