onsdag 4 februari 2009

Hur klarar man ett kortsiktigt mål? Tips tack!

Jag har stulit en kassabok från jobbet där jag ska anteckna varenda liten krona som jag sparar respektive amorterar bort! =)
Boken har jag döpt till "Mot sparplan 2009 114,486kr!
Därav kan jag lättare följa hur mycket jag har sparat, även om fonderna skulle minska ivärde eller aktierna gå ner. Nu kan jag praktiskt följa varenda krona istället för själva värdet om ett år.
Om ett år skall jag jämföra boken mot själva värdet på alla sparkonton, lån, fonder och aktier och utvärdera hur pass bra jag har lyckats med mina mål. Målet är att få ett positivt resultat, inte som jag har haft hittills på vissa fonder som tex min rysslandsfond som har rasat massor.

För att ro det här "projektet" i hamn så ska jag försöka investera pengarna klokt. Om jag amorterar då vet jag värdet av amorteringen på en gång då skulden minskar. Kronor jag kan ta på. Om jag gör förlustaffärer så försvinner ju mer av mina kronor. Så det gäller att hitta en bra balans. Att ha pengarna på ett bankkonto är ju ganska bra då dom ser jag och förlorar ingenting på, men å andra sidan är inte räntan något vidare. Jag har kikat på säkra fonder som har riskklass ett. Jag ska satsa en hel del på såna fonder. I snitt har mina säkra fonder gått upp ca 11-20 % om man tittar bakåt en så där fem år. Det känns jätte bra. Alla satsningar utöver det blir lite av en chanstagning, och därav kommer jag att vara försiktigare.
Om ni har några tips eller synpunkter så dela gärna med er....
Då det här är en ganska kortsiktig sparplan (1 år) så skulle jag bli ruskigt besviken om jag mötte samma syn som i år då många fonder backade rejält! Då skulle jag ha misslyckats i mina ögon!!

Det hade kanske varit lättare att ha ett mer långsiktigt mål, och det har ju jag också, då tanken är att vara skuldfri om tio år! (därav 10% varje år) Men just nu vill jag koncentrera mig hundra på det här året! Ursäkter hjälper inte, inget snack om att "om man ser det långsiktigt osv"
En förlust är en förlust!!!! Nu har jag en ganska tuff uppgift i år! Så överrös mig med tips och hjälp!
Banken var mer skeptisk! All sparande skulle ses som långsiktigt! Så frågan är, hur hade ni tänkt? Hur hade ni gjort?

Idag på lunchen befann jag mig i affärer, fast i ett annat syfte! Jag ville se utbudet i HM och Kappahl och tänkte att om jag köpte kläder , vilken butik hade finast i min mening!?!
Då vann HM lätt och jag beslutade mig för att köpa mer HM aktier i framtiden och skippa kappahl ett tag till och fundera! Andra kläder jag garanterat hade handlat var odd molly! Utan tvekan dom finaste kläderna just nu, men frågan är hur länge "hippie modet" håller i sig och har folk råd att köpa så dyra kläder?? Men jag är lite sugen på den aktien!
Jag ringde runt vänner och frågade dom. Många vänninnor till mig hade åter börjat shoppa i hm pga krisen. Vore det ingen kris eller när dom unnar sig något skulle det bli odd molly!
Lindex var en annan tydlig favorit, finns det Lindex aktier???

Hur ska jag kunna analysera andra aktier själv som så många proffs rek?
Jag är helt grön på det här! Helt tom i huvudet=) Men det är bättre att jag erkänner det och förhoppningsvis får hjälp! Dumt att hålla käften och låtsas vara smart!!!=)

7 kommentarer:

Robert - 2k sa...

Kortsiktigt och med högre risk skulle jag ha legat och fiskat aktier på de mindre listorna (mindre omsättning, större svängningar). Kollat upp vilka företag som kommer med rapport om ca 4 veckor, köpt på mig lite av kanske 3-5 olika aktier och satt upp ett procentuellt mål; exempelvis att tjäna 10% på aktie A, 8% på aktie B etc. Lagt en säljorder motsvarande detta som jag förnyar varje vecka och hoppas om att få se att den löser ut ca 1 vecka innan rapport. Oftast stiger en liten aktie innan rapport då folk positionerar sig, men man vet ju aldrig vad som händer efter... den kanske störtdyker. Lika bra att försöka tjäna pengar på andras drömmar genom att ligga tidsmässigt steget före.. :)
Repetera denna procedur så många gånger du anser dig hinna inom detta år. En aktie kanske tar 6månader på sig innan den stiger, en annan kanske bara någon dag, medans en tredje kanske inte alls stiger...

Så skulle jag ha gjort. Men det finns många som inte alls håller med mig, men min åsikt är min åsikt. :)

minna sa...

Tack så mycket Robert 2K! Detta ska jag genast kika närmare på! Allt skall provas i allafall en gång, kanske två! =) Nu ska jag kika på företag som släpper rapport om 4-5 veckor!!

Per Penning sa...

Så gör ju investeringsproffsen - kollar utbud och produkter, precis som du gör. :)

minna sa...

Tack Per! Kanske ska hålla mig till områden som jag själv vet något om...=)

Anonym sa...

Mitt råd blir att skaffa en placeringsstrategi där du skriver vad du ska placera i, när du ska göra en placering, när du avyttrar för att stoppa en förlust och ta hem en vinst, och framför allt hur mycket du satsar i varje placering. Sätt till exempel en gräns på mellan 1-2% av ditt kapital som du max får riskera. Definiera sedan risken som avståndet mellan köpkursen och din första stoploss. Då kan du enkelt beräkna antalet aktier eller fondandelar som du ska köpa. Stoploss finns det många varianter av, och vilken metod du ska ha beror på tidshorisont och hur ofta du köper. Om du blir utstoppad kan du alltid gå in igen i ett senare skede. Transaktionskostnaderna är små i jämförelse med en kursnedgång. För ett placerande på längre sikt kan en stoploss på 25% från ingångskurs vara en idé.

För att undvika att långdragna och djupa börsnedgångar eroderar ditt kapital för mycket är det A och O att skydda kapitalet och använda det effektivt.

Pengar och cash sa...

Jag tror nog HM är bäst att satsa på. Men det är bra att du håller lite koll.

minna sa...

Vad mycket fakta onsdagsfonden! Nu får den här blondinen jobba med hjärncellerna! Tack för informationen! =)
Pengar och cash, jag har det mesta av aktierna i HM. Du har nog rätt, man ska satsa mer på sånt man kan=)

Stoploss skall pluggas på nu!=)