måndag 26 januari 2009

stort bråk med sambon

Efter fredagens dokumentär gällande Usas ekonomi känner jag mig otroligt pessimistiskt över hela ekonomin. Men sånt skulle ju inte ingå i mitt nytänkande enligt The secret metoden! =)
Men man blir lätt deppig när man ser att t.o.m mina obligationsfonder och euroland obligationsfonder börjar lysa rött.... (första gången)

Men jag ska fortsätta fokusera på det positiva och spara varje dag! Det gäller att tänka att det ska vända!!!

Mitt liv har hittills bestått i ganska många orosmoment. Nu gäller det att börja fokusera stenhårt på att eliminera dessa orosmoment och se framåt. Livet ska inte vara en pina fyllt av oro och ångest hela tiden. I går rann bägaren dock över och sambon och jag hade ett stort bråk! Precis som med alla bråk så känner man sig dum efteråt. Vi bråkade om löjliga saker, men just då kändes det inte som det! Och som oftast så hanterade man sakerna kring problemet istället för att just lösa problemet! Så jäkla typiskt. Självklart vart vi sams igår kväll, men det kändes i luften i morse.....
Vi bråkade om hemmet....han är trött på att vårt hem ska se ut som ett "utställningsexemplar",
han pratade även om att flytta till ett hus , medans jag tycker att vi absolut inte ska flytta innan vi har fått en ordentlig buffert...jag var irriterad över att sparpengarna hade gått till bilen osv...

jäkla löjligt och dumt!

Jag borde bara ha sagt till honom att jag hade velat att vi hade båda sparat tillsammans och att han hade varit mer delaktig i mitt sparande! Jag vet att hela köpstoppet var och är mitt lilla projekt, och jag vet att han inte vill vara med, men jag önskade att han ville det!
Samtidigt är jag så trött på att ensam ansvara för ekonomin. Jag betalar alla våra räkningar. Jag ansvarar för att lånen blir betalda osv.... Han är så van att jag sköter allt och bryr sig inte så mycket om det hela.... Det har fungerat någorlunda i alla år förutom att jag har alltid oroat mig.
Jag pratade med mina vänner och där är det ungefär samma visa. Kvinnorna betalar räkningarna. Och dom kvinnorna som inte gjorde det hade noll koll själva!
Hur gör ni där hemma?

Ikväll ska jag nog ta upp det här hela med sambon! Men frågan är, vad gör man med en sambo som inte är så intresserad av ekonomin? Och hur kan jag göra att det blir mer balans gällande ekonomin?

6 kommentarer:

Per Penning sa...

Med all omtanke - ditt inlägg andas frustration över att din sambo inte förstår DIG. Men har du förstått honom? Vis av erfarenhet - att kunna samtala 'professionellt' är till allas vinst. Alla förhållanden handlar om att kompromissa.

Hoppas du tar min kommentar för vad den är. :)

minna sa...

Tack Per! Jag är nog jätte frustrerad,har svårt att förklara varför också. Vi har ju båda varit tanklösa tillsammans över ekonomin. I så många år. Kan ju inte begära att han ska ändra sig över en natt. Jag förstår honom. Han tycker att det är viktigare att njuta av livet än att spara massor. Varje dag klagar han över hur dumma sparval folk gör i dessa kristider mm med tanke på börsen osv....Jag pratade med honom nyss och han tyckte att vi skulle prata ikväll. Håller med dig Per, kompromissa måste man! Han sa att han kan börja spara mer på ett sparkonto, men att han vägrar aktier mm och det låter jätte bra i mina öron. Huvudsaken är att vi sparar....

Anonym sa...

Hemma hos oss är det jag (mannen) som sköter räkningarna. Jag är intresserad av ekonomi medans min sambo tycker det är jobbigt, och så är det nog i de flesta familjer (har jag fått för mig)

CashaUpp sa...

Jag brukar betala min och sambons gemensamma utgifter, givetvis för hon över sin andel av utgifterna till mig efteråt. Vi kör väl så bara för att jag har de mesta av räkningarna på e-faktura. Sen betalar vi våra egna räkningar varförsig. Det funkar bra för oss. Men vi är båda intresserade av hur vi har det räkningsmässigt och tjejen har alltid koll på vad och när vi betalar saker och ting

minna sa...

låter sunt casha upp. Idealet säkerligen.
Anonym jag håller med dig om att det brukar vara den ene som alltid struntar i ekonomin och betala räkningar, men jag har fått för mig att det är kvinnorna som oftast betalar räkningar idag=)

Anonym sa...

Jag flyttade till England där jag jobbar som IT Konsult.

Med SEK +75000/månad + rörlig bonus och en skattesats på 22.5%-40% (40% på på löner över 43000/månaden) så känns väl Sverige ganska avlägset.

Få blir rika på aktieplacering idag, däremot så finns det miljoner att tjäna på spetskompetenser inom Finans och IT