fredag 23 januari 2009

Amerikaners skulder...

Det är fredag kväll och jag har precis sett en dokumentär om usas ekonomi! Deras skuld är enorm!! Snart ägs nästan hela Usa av Kina. Problemet är att amerikanerna spenderar över sina tillgångar och sparar ingenting. Dom köper massor av asiatiska produkter och deras egen export har sjunkit kraftig när det gäller vissa handelsvaror.
Det var en bra dokumentär som verkligen fick upp mina ögon. Inget snack utan siffror och statistik. Det var riktigt skrämmande..... man börjar nästan undra hur blåsta amerikanerna är....
Men framför allt hur ska dom ta sig ur skuldfällan??
Under presidents Bush tid hade stadskulden ökat 60%!!!!!!!!

Det här har väckt många frågor hos mig!! Jag tror att Usas glansdagar är över och det kanske är dags att blicka framåt och fokusera på andra länder.....

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det värsta dom kan göra är att få för sig att sätta upp strafftullar för att minska ned flödet av utländska produkter in i landet. Strafftull på en marknad kan slå ut en helt annan lokal marknad, men det är ändå på detta sättet många tänker "låt oss handla inhemskt".

Undrar hur det hela kommer att utveckla sig framöver och hur det påverkar mig/oss här i norden.

Anonym sa...

Effekten av den ekonomiska krisen kommer vi först vara varse om 10-15 år. En tydlig ekonomisk maktförskjutning från väst till öst är under uppsegling och har accelererat under finanskrisen. Kaptial flödar från väst till öst.

Ekonomierna i öst är bättre på att producera kvalitetsvaror till låga priser, kan mer om västerländsk kultur än vi gör och kan prata våra språk mer än vi kan deras. Västvärldens enda räddning är vårt kulturella kapital och symbolskapande som ännu inte öst har lärt sig att kapitalisera på. Den dagen Öst lär sig det kan vi sitta här i våra belånade hus och nostalgiskt se tillbaka på den tid vi hade något att säga till om.

/ A

minna sa...

Jag håller med. Framför allt är det lite läskigt hur lite vi kan om deras kultur, språk mm. Barnen kanske borde få plugga kinesiska som ett andra språk? =) Blir säkert så någon gång i framtiden när dom blir en supermakt=)