torsdag 18 juni 2009

varje dag göra en ekonomisk förändring

Dom senaste dagarna har sambon och jag betalat alla räkningar så fort vi har öppnat posten. Vi väntar altså inte till månadsslutet. Vi har ju vår lilla buffert av två månadslöner på kontot och det gör inget om det blir lite plus och minus. Tanken är att betala genast, så fort vi öppnar. Ingen ide att våndas och oroa sig till månadsslutet. Det betalas bums. Tack vare detta har vi börjat inse att nästan varje dag ramlar det in en räkning till oss. (usch)Ibland kommer det lite roligare post som kontoutdrag på något sparkonto eller som igår, coopbladet med ett plussaldo på nästan 4000 kr!
Tack vare detta hade vi tjänat hela elva kronor i ränta denna månad=) Så då betalde vi bums in 300 kr till på coopkontot. Vi har beslutat oss för att vi vill ha mer positiv post in än negativ.
Nästa månad när coopbladet kommer har vi 300 kr mer än sist och förhoppningsvis även lite fjuttig ränta. Alla bäckar små.
Lika så med räkningar. Vi fick en mindre elräkning denna månad=) Nu ska vi försöka få ner kostnaden på telefonin. Vi har även extra amorterat på alla lån, och så fort vi får in en extra slant så extra amorterar vi. Det är gratis att gå in på banken och extra amortera på ett lån.
Nu ska vi även försöka få in mer bra post. Som man tillexempel får hem om man har köpt aktier.
Vi ska försöka förvandla posten till något positivt och rensa bort allt det negativa så fort som möjligt. Det blir inga jobbiga månadsslut längre där vi sitter och svär vid köksbordet. Istället tar vi itu med räkningen på en gång, betalar bort den och berömmer oss själva för det! =)
Vi har sysslat med detta i en vecka nu och det är så skönt! Faktiskt riktigt kul! Nu längtar jag hem till posten. Jag längtar efter att slakta räkningen på en gång och sedan kasta bort den.
Jag lägger den positiva posten i en fin pärm och kikar på den lite då och då. Där kan jag se nu hur vi har kämpat bit för bit. Jag kan även se att lånen minskar för varje månad i den fula pärmen.

Det kanske låter löjligt, men denna procedur ger ett sånt tillfredställelse, man känner sig ren på något sätt. Skuldfri nästan. Inga räkningar som lurar på en runt hörnet utan vi har järnkoll nu!
Just järnkoll har vi aldrig haft tidigare. Det har vi nu och jag njuter av det. Det känns tryggt.
Inga mardrömskökslådor eller pärmar. Allt är upp to date betalt. Och vi extra amorterar på varje lån.
Idag pantade jag lite burkar på lunchen (från luncrummet, som ingen tar hand om) och stövlade ner till banken och extra amorterade panten, 150 kr på ett lån! =) Jag skiter i om bankmannen tycker att jag är knäpp! Vilket som, så har jag just nu i talandets stund en mindre skuld till banken i dag än jag hade igår. Jag vill ha dessa positiva framsteg varje dag. Inte en gång i månaden, utan jag ska sprida mina risker precis som jag gör när jag köper fonder och aktier varje vardag för 200 kr om dagen. Jag vill somna på kudden med gott samvete varje kväll och veta att jag har påverkat min situation varje dag. Dag ut och dag in, ska mina skulder minska och mina aktier och fonder stiga i värde! Kontona ska fyllas på, om så med bara en tia i min kaffekanna eller några mynt i colaflaskan! Varje dag (dvs må-fredag) ska göra en lite skillnad.
Varje kväll ska något ha blivit bättre.
Jag ringde och berättade om detta till min farmor och farfar, och då sa farfar, äntligen har hon börjat förstå vikten av att leva i nuet. Han förklarade att så har han gjort hela livet. Direkt betalt alla räkningar. Att redan som ung hade han den principen att så fort som möjligt betala bort tex ett lån till banken och slippa onödig ränta.....
Det här känns jätte kul....Från slarver till någon som har koll....och det roligaste av allt är att jag pantar flaskor!!! Jisses....
Idag har jag köpt lite fonder för 100 kr och lagt in 100 kr på sparkontot. Jag har även extra amorterat 150 kr på lån. Jag har betalt bort elräkningen och just nu har jag noll antal räkningar som skall betalas=) jag har lite smågrus i fickan (7,50kr) som ska in i colaflaskan. Jag är stolt och nöjd över dagen=) Jag har gjort någon nytta och med tiden blir det en positiv förändring....
Allt för att shopaholicen inte ska ta över=)
Det blir inga dyra dumma bilar mer, det blir inga gucciväskor och skor i år. Inga nya gardiner och krukor. Inga onödiga resor till affären för att köpa godis eller chips till tv:n ikväll. Och absolut inga hyrfilmer i sommar. Jag har gett strikta order till sambon att kasta ut mig med en spade i handen på baksidan om jag börjar konstra. Att han ska sätta mig i trädgårdsjobb och inte släppa in mig hur mycket jag än skriker och gråter där ute! Någon jävla måtta måste det vara och nu är det slut på alla dumma ursäkter om ekonomin. Inga halvmesyrer och slösbetenden.
Varje dag ska bli bättre..... I allafall må-fredag.....på helgerna tar jag det easy=)

9 kommentarer:

Pengar och cash sa...

Tycker allt du skrivit låter kanonbra! Det är bara köra på så här hela tiden, så kommer er ekonomi att vara på topp framöver. Visst är det kul att panta burkar? hehe

Anonym sa...

Jag kan se dig framför mig, samla burkar o flaskor i lunchrummet o sen gå o panta! 150 kr! Det blev ett par kassar förmodar jag? Vad DUKTIG du är! (seriöst menat!)Bra för miljön och du tjänade 150 spänn!!! En del tycker säkert 150 kr inte är mycket att amortera på ett lån, men du, du är 150 kr närmare skuldfri!!!Jag känner stoltheten i dig när du har betalat dina räkningar och har koll på läget! Sen får man köpa onödiga saker ibland, och hyra filmer, men som du säkert vet så gäller det att ha disciplin och hålla det kanske till helgen, och större onödiga köp sparar man till o köper när det kontot växt sig tillräckligt stort. Önskar dig en härlig midsommar=)
/Vill dig bara väl

nonhosonno sa...

Kanon! Bort med det negativa och in med positiva :)

Per Penning sa...

En lång resa börjar med några små steg. :)

Lyckliga Grodan sa...

tack för inspirationen..

A sa...

Men, är det nån som läst mina tankar... precis vad jag börjat med denna månad, betala så fort en räkning kommer. Visst är det skönt att veta att när lönen kommer nästa vecka, så kommer inte allt gå till räkningar.
Det klart man ska panta flaskor, och varenda öre man amorterar så slipper man lite i ränta.
Fortsätt så!

minna sa...

vad kul att ni samtycker. Känns ganska sjukt att bli glad över 150 kr när man förr lätt brände 17 000kr på en väska. Men jag har förändrats en hel del=) till det bättre. Och jaa pengar och cash, det är kul att panta burkar och flaskor=)
Vad kul A att du är inne på samma bana=)

Fru S sa...

Jag kan inte annat än le. Du måste gjort enorma förändringar i ditt liv om du tidigare kunde lägga 17000kr på en väska! Vi får mängder med negativ skit post (REKLAM) jag blir knäpp, men min man vill ha reklamen så han får snällt gå ut med skiten till återvinningen =). Och jag vidhåller vad jag sa för några dagar sedan 150kr är 150kr du inte måste betala ränta på.

Vi har infört mer eller mindre köpstopp i vår familj. Självklart kommer vi få köpa kläder till sonen (1år) som växer så det knackar, men annars är det stopp. Vi insåg att vi bränt 20000kr denna månaden (Suck) inte bara på skit, men i alla fall. Tur att vi har buffert säger jag bara.

Jag har även ett förslag på hur du ganska lätt ser hur mycket du gått plus eller minus en månad. Min man skriver upp den 24 varje månad hur mycket vi har kvar på lån, hur mycket lösa pengar vi har o.s.v. På det sättet ser vi att även om vi fortfarande har massor med lån så ligger vi inte lika mycket minus som förra månaden. =) För mig är det svårt att få in i min hjärna att man faktiskt går "plus" på att betala av på lån. Man ligger ju mindre minus än tidigare =)

minna sa...

Tack för tipset fru s! Bra att skriva upp!