onsdag 27 maj 2009

råd gällande köpstopp

Det har varit mycket ekonomistyrning hemma i dagarna. Mycket prat om pengar överhuvudtaget. För första gången verkar det som om sambon också har börjat vakna till och det med besked. Ärligt talat hade jag aldrig trott att han skulle ha kunnat sälja sina ögonstenar. Med åren har det varit tjafs om hans dyra intressen, men jag har alltig gett mig hän i alla diskussioner då jag tycker att det är så viktigt att ha intressen. Önskat att jag hade något jag kunde ha brunnit för. Istället var det jobb hela tiden. Nu har vi snart varit tillsammans i fyra år efter vårt uppehåll då han fick nog och bara drog. Han var ur less på jobbsnacket, hur det tog all tid. Hem kom jag trött och grinig och jobbet var alltid prio ett hos mig.(plus alla problem med brorsan på det)
Vi tillsammans börjar landa och nog fan har gubbfan börjat mogna, äntligen säger jag bara. Inte en enda dag för tidigt. Han mår bra av att umgås med min bror, då det var hans bästa polare innan allt det tråkiga hände. Brorsans familj och vi umgicks jämt. På något sätt hoppas jag att cirkeln blir sluten igen i och med husköpet. Det roliga är att vi blir grannar. Förut bodde vi grannar i parhuset i flera år och det var kanon. Barnen kunde komma och gå. Alltid någon som hjälpte till om man var på semester och roliga middagar även på vardagarna. Vi brukade turas om. Och nu blir vi grannar igen...det är nästan som att ödet styr det så igen. Samma dag vi kom till min bror gick jag och hans sambo på kvällspromenad. Jag blev direkt kär i huset och sa till svägerskan , vilket fint hus! Tänk om man hade ett sånt.... Då sa jag till brorsan på skoj att säg till ifall den blir till salu, den ska jag bara ha! Då sa sonen, "mamma, du ska tänka på the secret, be universum om huset".... Vilket vi alla började skämta om....och nästa dag kliver mäklaren ur sin bil och spikar en till salu skylt...
Jag får mycket kommentarer om hur jag lyckas vara så stark med köpstoppet. Det är enkelt. Tror man från början att man kommer att misslyckas så gör man det. Är man övertygad om att det går så går det. Ha bara en järnvilja. Ge inte upp. Gå inte in på HM och klädbutiker.
För mig har följande hjälpt:

1 släng direkt all reklam, det gäller även ellos och halens kataloger, öppna inte!!!!
2 Gå inte in i affärer, förutom mataffärer.
3 Strunta i att gå till stanlunchen eller på helgen, om du inte är inne i en affär kan du inte handla. Det är ingen ide att kika vad som har kommit! Bannlys affärer.
4Börja med att klara av en vecka och utöka sakta.
5 Börja med att aktiv spara dessa pengar och se det växa, efter ett tag vill man spara mer!!
6 Om man har shoppat mycket som jag, om man har varit så dum som jag att man går till stan om man inte har något att göra är det dags att hitta på en hobby. För mig har trädgården hjälpt massor för att inte prata om den här bloggen. Det sjuka är att så fort jag hade en ledig tid gick det åt att ränna i affärer. Om gud frågade mig på min dödsdag vad jag gjorde mest innan köpstoppet på min lediga tid hade svaret varit: Shoppat och sprungit runt i affärer. Min dyra lediga tid slösade jag bort på skit!!! jag varvade aldrig ner!
7 Ha ett klart mål, tex spara direkt 10% och sedan kan du unna dig något. 100% köpstopp passar inte alla.

Det jag är mest rädd för är att börja handla normalt igen....men det tar vi sen...och jag inser att det är ingen ide att bli kaxig och tro att jag klarar detta. För då faller jag. Jag måste tänka och tänka. Väga för och nackdelar. Det är en ständig kamp, men den har mildrats med tiden. Första tiden var hemsk. Jag grät hela tiden och hade världens ångest. Och det får jag ibland nu också men jag försöker leva mer för idag som farfar sa. Just idag lever jag. Jag gör så gott jag kan idag.
Det måste duga.

7 kommentarer:

Irene sa...

Bra tips!!

Har länkat till Din blogg, hoppas det är ok? :-)

Anonym sa...

Missbruk verkar ligga i släkten

minna sa...

tack irene! Helt okej!
Anonym, ibland blir det så. Fast i vår släkt är det bara brorsan. Jag är en shopaholic, fast idag är det nog tyvärr 30% av svenskarna det! Jag är inte ensam om att renovera hus och hem och bilar! Sorgligt men sant. Vi pratade med brorsan om detta. Hur stort missbruk svenskarna har av tex mat. Hur mycket kostar inte övervikten vårt samhälle? Rökningen är ett annat exempel. Jag tror att dom flesta svenssons mår ganska dåligt idag! Hojta till om någon är riktigt lycklig! Utan pessimist toner=) Jag letar efter en sådan i vårt avlånga land!

troi sa...

Tack för bra tips!
Jag läser och tar åt mig!

Wicke sa...

Bra det där med reklamen. Jag har sagt upp all mailreklam också.
Dumt att inledas i frestelse.

Anonym sa...

Ett alternativ är ju oxå att sätta upp Nej tack till reklam-skylt på brevlådan.

/V

Anki sa...

Bra köpstoppsråd! Jag går även numera sällan in i affäre rom det inte är något särskiltsom jag verkligen skall köpa.