tisdag 26 maj 2009

äkta buffert och utmaningen klarad

Helgen hos bror min vart suverän. Över förväntan. Det vart ingen smäll på käften fast jag kokade i bilen , men någonstans längs vägen försvann ilskan. Jag började fundera på hur mycket i livet jag hade känt mig som ett offer. Hur mycket det igentligen hade hämmat mig ifrån att leva. Om jag inte kan ge med hjärtat då ska man väl inte ge alls? Det var ett frivilligt val jag gjorde i att bli medberoende. Men jag har aldrig varit den typen som ger upp. Envis som synden har jag varit sedan barnsben. Både på gott och ont.
Sen jag valde att börja med mitt köpstopp, verkligen förstå hela köphysteriprocessen har hela mitt liv ställts på sin spett. Jag ser saker jag aldrig hade kunnat se förut. Det är nästan som om jag befinner mig i ett vakum och ser på mig själv "uppifrån". Det handlar inte längre om att bli ekonomiskt trygg och fri. Det handlar om hela mitt liv. Tydliga mönster. Jag vet inte om jag gillar den här resan, men jag inget val längre. Bara att hänga på längs färden. Det roliga är att jag har ingen koll alls. Eller roligt och roligt, snarare läskigt.=)

Men jag har beslutat att ta mina kraftiga humörsvängningar med ett klackspark. Stackars sambo bara=) Och stackars vänninnan....

Jag hittade faktiskt mig själv hos brorsan. En fristad från Sthlms jäkt , stress och press. jag njöt av naturen och långa promenader. Ingen som kände igen mig. Ingens förväntningar att leva upp till. Jag stängde av t.om. telefonen.... Inga jobbsamtal under en hel helg. Det var så skönt.
Det är äkta buffert! =) Att ladda batterierna!

Vi grillade och pratade och pratade. Vi gick på loppisar (något jag skulle ha hatat förut) och antik affärer. Istället tänkte jag på dessa överklass butiker i sthlm som tar en bra slant för gamla möbler som någon annan har målat i vitt! Vilken vinst dom gör! En till bra affärside tänkte jag. Sen jag började med mitt "nya liv" , får jag en massa affärsider överallt...=)
Samtidigt såg jag mig själv i ett mysigt hus med dessa målade lantliga möbler med gant och lexington kuddar och plädar...tända ljus och öppen spis....jag vart så inspirerad! Idéerna flödade och plötsligt sa brorsan kan du inte köpa ett sommarhus här? Vi har alltid synkat så.
"Varför inte, förutom det lilla faktumet att jag har köpstopp" svarade jag! Och då sa sambon, "om vi säljer vårt krafs..min fyrhjuling, Crossen, och din bil då kan vi köpa ett sommarhus här"
Och då sa svägerskan, "om tio år är inte fyrhjulingen, crossen och din bil värd något men huset är det"
Att sambon ens kunde tänka sig att sälja sina saker förvånade mig. Jag kan sälja min bil på en gång. Jag hyser inga ömma känslor över den direkt. Vi klarar oss med en bil, fast det blir lite pyssel, och samtidigt har svägerskan så rätt. Man kan se det som en investering. Både sambon och jag är duktiga på att renovera. Vi har gjort många klipp genom åren så. Därav har vi bara ett ynkligt lån på vårt parhus fast det ligger i 08 området. Jag har alltid gjort bra fastighetsaffärer. Jag fick pengarna dubbelt upp sist jag renoverade ett sommarhus i norrland.
Så nu är vi tillbaka i sthlm och har återigen satt igång att sälja. Och förhoppningsvis räcker pengarna till ett charmigt hus som vi kan renovera och samtidigt ladda upp buffertbatterierna!
Vi har redan hittat ett hus vi vill ha. Den kostar strax under 400 000 kr. Så nu säljer vi för fullt.
Och som sagt det har lönat sig att vara lite shopaholic då vi har i allafall shoppat saker som är värda något. Ska samtidigt passa på att sälja bort lite elektronik, som kameror, data och tv.
Om vi lyckas kan jag sova lite tryggare. Då har jag ett hus som är fullbetalt. Men samtidigt innebär ett hus skyldigheter och extra kostnader. Måste fundera hur vi ska lösa det. Antar att jag kommer att spara mindre, hålla mig till mina 10% istället och bygga upp en långsiktig buffert med lite aktier och fonder.

Nu har vi lyckats spara till 2 månadslöner på buffertkontot! Så nu är det lilla delmålet/utmaningen klart! Tufft har det varit. Vi har ätit hemlagat, stängt av värmen (nu är det tillräckligt varmt ändå) och samåkt. Inte handlat något extra. Det var så illa att jag var tvungen att tillsätta vatten till schampot i morse!!! =) men målet är klart, och på så sätt har det varit värt det! Det gäller att ha en järnvilja!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Du är en stor förebild! MAn kan lätt översätta det du beskriver med shoppingen till choklad, alkohol eller droger. Det är DU som gör den här resan, det är DU som klarar det, o det är bara DU som kan det, finns ingen annan som kan.
Varm kram
/lotta

minna sa...

tusen tack Lotta för dina fina ord=)

A sa...

Ja det är en fantastisk resa du gör. Ibland undrar jag vad jag håller på med, mina små ändrade vanor ter sig bara löjliga i jämförelse med vad du går igenom. Du är på väg att förändra ditt liv totalt, inifrån och ut. Jag tror inte många skulle orka förändra så mycket på en gång. Men jag hoppas fler ispireras och tar tag i sina liv.

troi sa...

Fan jag är så grymt imponerad av din styrka och att du har kraft att i grunden förändra ditt liv. Jag håller med A, själv krafsar jag bara på ytan. Jag har ännu inte kraft till förändring. Men jag läser och följer din blogg och kanske nån dag hittar jag halmstråt...

Tack för att du delar med dig och verkligen; lycka till!

Anonym sa...

Ja, jag kan bara instämma. Det är väldigt imponerande!

Själv har jag FORTFARANDE svårt att bryta mina shoppingvanor, jag trillar dit med jämna mellanrum och köper kläder osv trots att jag egentligen inte vill... Jag har ett så kortsiktigt tänkande i dessa situationer! Så trött på det! Men det är iaf bättre nu än förr. Så en dag kanske jag når dit du är!

/Sofia

hemtrevligt sa...

hej.
tpsar dig om dave ramsey,det är ju det spåret du verar vara inne på:
http://www.youtube.com/watch?v=b--HwXE3064

kolla på det och du kommer få MYCKET kraft. läs gärna min blog oxå.

Anonym sa...

Kul att läsa din blogg Minna!

Det är helt klart ett bättre alternativ att sälja iväg prylarna för ett sommarhus, so go for it.

Men, jag kan inte se det som en investering (pengamässigt, däremot kanske känslomässigt). Du som läst Robert K borde veta detta. Ett sommarhus som inte hyrs ut är en liability..

Såja, du kan inte bara få lovsång, no offens. =)

\PD

minna sa...

tack för alla fina kommentarer!
PD, visst är det så att det blir en kostnad också, men ett sommarhus/landet måste väl en svensson få unna sig? Jag behöver komma bort från sthlm. Och vem vet, jag kanske får det dubbla när jag säljer? Robert K , nu har jag tappat minnet också.=)
Tack för tipset hemtrevligt, skall kika! Troi och Å, ni kommer dit, garanterat. Det är som med alkohol och en alkoholist, nolltolerans!!
Det svåra är att börja shoppa normalt sen. Det är jag livrädd för!!

Patrik Berggren sa...

Att köpa hus, som inte hyrs ut, eller skapar ett kassaflöde direkt, är alltid en tärande tillgång (liability).

Om ni läst R. Kiyosaki borde även veta HUR ni ska investera. Han investerar INTE för kapitalökningen utan för KASSAFLÖDE!

Hans nya bok, som är en "work in progress" och heter: Conspiracy of the Richär ett måste att läsa. Kanske kan ni få upp ögonen för "investeringar i kassaflöden" istället för "kapitalökningar".

Varför? Får du direkt kassaflöde kommer du kunna investera mer, ännu snabbare, i ännu fler kassaflöden, som ger än ännu mer att investera i andra kassaflöden ... osv.

Något att tänka på.