onsdag 30 september 2009

en tre månaders buffert räcker inte

Jag hade en undersökning tidigare gällande hur stor buffert man bör ha. De flesta tyckte att 2-3 månader var lagom. Själv tycker jag att man bör minst ha ett halvårsbuffertsparande.
Jag läste idag på aftonbladet att varannan som väntar på bidrag från alfakassan har väntat i snitt 6 månader!! Det är hiskeligt länge! Det varnas även för att nu när arbetslösheten stiger så kan det lätt hända att vänte tiderna fördubblas när det gäller ett flertal arbetslöshetskassor.
Därav fortsätter vi att buffert spara.... Tills vi har nått vår sex månaders gräns. Därefter börjar vi handla aktier och fonder igen mer seriöst.
Jag har praktiserat hela tiden. På jobbet är det full kaos och jag har tackat nej till vd posten. Jag har insett att jag har inte krafterna som krävs mer och jag har även börjat inse att det finns en stor risk att företaget går i konkurs. Just nu är det såpass illa att jag är glad om jag har ett jobb att gå till efter praktiken. Jag älskar min praktik plats och njuter varje dag. Det är så skönt att ha ett vanligt åtta timmars jobb. Det bästa med det hela är att när jag har slutat för dagen har jag verkligen slutat för dagen. Inga läsa mail och svara i telefon på kvällar och helger. Super underbart. Visserligen skulle jag få nästan 50% mindre i lön men jag är mycket lyckligare och min familj tycker att det känns jätte bra....
Annars inget nytt. Jag satsar gärnet på praktiken och satsar fritiden på sonen. Hämtar och lämnar till skolan. Det är sån lyx!!!

10 kommentarer:

Anonym sa...

jo det där med buffert är mycket individuellt och beroende på vilka omkostnader man har. en hyresetta eller stort slott som bostad t.ex.

Sedan är det ju så att om man lever i ett parförhållande så är tre månaders buffert 6 månadslöner för en person.

låt säga att båda två får ut 20kkr efter skatt i sitt ordinarie arbete. 3 månaders buffert blir då 120 000kr och 6 månaders buffert 240000kr. Den sistnämnda känns som en rejäl buffert.

För oss så tycker vi att 100-150 000kr är en rimligt och bra buffert så behöver man inte oroa sig i onödan även om det bara är 3 månadslöner.

Anonym sa...

Jag har följt din blogg länge nu men inte lämnat någon komentar. Men nu måste jag skriva att jag tycker att du gör helt rätt i att tacka nej till VD-posten. Det låter som att du behöver ha tid för dig själv och familjen!!!
Härligt att du trivs på skolan och framförallt på praktiken, det är ju den som visar den "nya" verkligeheten om du ska arbeta inom detta område sen.

Och att du har lyckats bryta dina köpvanor så bra är imponerande!!!

Mvh Asil

Beatrice sa...

Det känns så rätt att du tackat nej till VD-posten samt att du känner vad jag uppfattar som en ro i kroppen nu under praktiktiden. Du är bara att gratulera. När man är mitt uppe i ekorrhjulet så "vet" man inget annat men när man väl får uppleva det sk vanliga livet så inser man hur galet det var att stressa sig halvt fördärvad. Jag har sagt det förut, jag var där själv.... och ångrar aldrig i detta livet att jag hoppade av. Det finns så mycket annat viktigt i livet som man missar.

Var rädd om dig även fortsättningsvis.

nonhosonno sa...

Ja en halvårs buffert är inte fel, då klarar man av mycket om det skulle skita sig.

Bra att du tagit ett beslut ang VD posten!

troi sa...

Jag hade faktiskt en intressant diskussion om buffert igårkväll. Men helt klart är att man bör ha någon. For a rainy day!

Skönt att höra att det är lugnt för dig!

Pengar och cash sa...

Allt låter ju kanonbra tycker jag. Du borde verkligen satsa mer tid på din familj. Du kommer uppskatta livet bra mycket mer, tro mig. Du vet ju att jag haft ett mycket ansvarsfullt jobb tidigare och nu jobbar jag deltid utan ansvar. När jag slutat så har jag slutat så att säga. Inget att fundera på eller ta itu med på ens lediga tid. Man mår så sjukt mycket bättre och humöret är på topp.

Lex sa...

Er inte det inte mer naturlig med en sparbuffert reknat i antall månadsutgifter istället för månadslöner?

Marcus sa...

Är det verkligen lugnare nu? Du skriver mindre på bloggen, mindre tid? Tänk om du skulle ta VD-posten och styra upp företaget istället?

(griniga gubben som saknar täta uppdateringar) ;)

Anonym sa...

Följ ditt hjärta minna<3

minna sa...

tack för alla kommentarer!=) Markus jag har så mycket att göra, men det är bra saker! =)