tisdag 8 september 2009

Innerstaden VS förorten på landet


För inte så himla länge sedan bodde vi i stan. Mitt i smeten. Då hade vi en jätte låg månadskostnad på vårt boende. Sjukt låg. Man hade inga som helst ansvars bitar förutom att betala hyran. Inga värme kostnader. Inga sopavgifter. Inga räntor och amorteringar. Bara en kall hyra som var jätte låg. Nackdelen var att vi saknade en uteplats. Det var svårt att bo med hundarna i stan. Sonen kunde inte gå ut och leka utan tillsyn. Ni som bor i city vet hur hopplöst det är att få en parkeringsplats !! Man skulle vara tyst och visa hänsyn till sina grannar. Då såg vi bara nackdelar. Vi var ute jämnt. Vi åt middag ute. På helgerna även frukost och lunch. Vi lagade sällan mat hemma i den lilla lägenheten. Lägenheten var för liten och trång och vi ville iväg så fort som möjligt. Vi tittade jämnt på hus men vi hade inte råd då sambon var arbetslös just då. Men vi tittade ändå och plötsligt fanns vårt nya hem bara där. Visst var det en bra bit ifrån city men det var så billigt. Det var fortfarande på rätt sida av stan och kommunen tillhörde topp tre i sverige. Bra sjukvård, utomordentligt fina skolor och otroligt vacker natur. sagt och gjort, vi åkte och tittade och blev kära på en gång. Boendet var luftig och modernt. Stort som bara den och dubbelgarage och stor tomt. Alla kriterier hade den. Vi var överlyckliga att jag ensam fick lånet. Vi är fortfarande stolta och glada över vårt hem. Vi trivs och älskar det . Men , det finns fan alltid ett men, det är dyrt att bo i. Nu har vi lån och hyra (bostadsrätt) , vi har elräkningar och vattenräkningar. Vi har lagt ner en hel del i huset genom att renovera det till nästan toppskick. Våra bensinkostander har ökat massor. Försäkringen har ökat. Nästan alla kostnader har dubblats sedan vi flyttade in. Visst bor vi och upplever äkta livskvalitet men jisses vad det kostar. Vilket ansvar det är. Ibland längtar jag tillbaka till den där lilla lägenheten med få kostnader. Fast i drömmen gör vi allting tvärtom. Vi skaffar inga husdjur. (jag älskar mina djur men det är samtidigt mycket jobb och stora kostnader) Vi hade bott kvar så länge tills hyresvärden hade kunnat ge oss en lite större lägenhet. Vi hade lagat all mat hemma och sparat en jäkla massa pengar på det. Vi hade lätt kunnat spara 40-50% av våra inkomster varje månad. Vi hade kunnat ha kvar min lyxbil. Vi hade kunnat åka till sommarhuset när vi kände att vi behövde ett miljöombyte. Sonen är så pass stor att han skulle klara sig själv nu. Visst skulle han kanske ha en sämre skola och ett sämre umgänge med mer faror som lurar runt hörnet.....japp jag behöver egentligen bara tänka på det för att inse att vi ändå bor bäst just nu....men när sonen har gått klart gymnasiet tar den här damen sitt pick och pack flyttar in till city igen. Samma dag han tar studenten blir det ett samtal och jag flyttar in igen. Jag packar samma dag. Det blir sayonara så det heter duga. Då duger min gamla lägenhet perfekt.

5 kommentarer:

Monkey Business sa...

Tror inte du kommer att flytta tillbaka till en lägenhet efter att du bott x antal år i ett hus. Nu vet jag ju inte hur det är att äga ett hus, men har man en gång bott i ett hus så är det hus som gäller.. men det är bara vad jag tror. :)

Fru S sa...

Jag vet inte om du läst att vi funderar på att flytta till hus. Vi skall på 3 st visningar på söndag :) Så vi är lite där ni var då. Jag är arbetslös och min man har ett helt ok jobb. Idag bor vi ganska dyrt. Visst vi har stor lägenhet, men den ligger inte i ett bra område så varför den är så dyr är en gåta för mig. Hur som helst så vill vi jätte gärna flytta. Ett av dom husen vi kollat på skulle vår månadskostnad öka med ca 1000kr i månaden och då är drifskostnader med räknade. Jag kan leva med att det blir 1000kr dyrare och vi får ett helt hus för det. Men hur vi än gör så kommer det vara svårt att flytta dit om jag inte hittar jobb eller ha någon inkomst. CSN fungerar också :) Pengar som pengar ;)

Anonym sa...

Vad elitistiskt och trångsynt det låter med att sonen skulle ha fel umgänge... Det är väl viktigt att kunna lära känna och kunna umgås med alla olika människor oavsett bakgrund. Reagerar starkt på det.

Mycket kretsar kring prat om pengar och i viss mån status och anseende, men vad vill ni egentligen?

MVH
Viola

Finanskvinnan sa...

Monkey Business: Det där med att vilja eller inte vilja bo i hus är nog individuellt. Jag bodde i villa med familjen innan jag flyttade hemifrån men inte vill jag bo i villa nu för det.

Jag förstår Minna, med barn är det nog praktiskt att bo i hus. Men innerstadens utbud är fantastiskt.

minna sa...

Viola har du egna barn?
Man vill det bästa för sina barn, eller jag vill det i allafall....han ska ha bra möjligheter...
Vad spännande Fru S! =) Hoppas ni hittar något.
Monkey business jag skulle ju ha sommarhuset kvar!
Finanskvinnan jag längtar till utbudet i stan, men nu när det är köpstopp är det toppen att bo så här=)