måndag 8 oktober 2012

Sätta hjärnan i arbete


Hemligheten bakom framgång är att göra vanliga saker ovanligt bra, dag efter dag och tillslut gör dessa små skillnader underverk. Detta har jag sakta men säkert lärt mig dagligen. I början kändes det hopplöst att göra en förändring när man tjänar så lite pengar. Men tro mig , tillslut hittar man tusen olika sätt att spara pengar. En sparad slant är trots allt en tjänad slant.
Jag har en ganska depressiv tid bakom mig. Det kändes svårt att gå från högavlönad till lågavlönad. I början kändes det nästan hopplöst, så pass hopplöst att jag var nära på att ge upp. Men om man tänker på alternativen, att leva ett liv med betalningsanmärkningar, inte kunna resa och inte kunna bo som man vill , och fram för allt,aldrig kunna känna sig trygg, så var det i mitt fall inte ens tänkbart.
Då gäller det att tänka , tänka , tänka och tänka tills huvudet sprängs. Tänker man tillräckligt hårt på något, så brukar hjärnan tillslut hitta en lösning på problemet. Vips så där har man fått en ny ide och man kan börja sträva efter ett  bättre liv. Det finns oftast så många olika val i livet, utan att vi ens reflekterar över dessa. Det kan vara så enkelt som att byta pasta sort , så har man sparat fem kronor. Om man hittar billigare alternativ till det mesta som man handlar, då börjar man spara desto mer pengar. I mitt fall har jag hittat billigare alternativ till nästan allt. För fem år sedan köpte jag en ansiktsrengöring varannan månad för ca 450 kr. Sen hittade jag ett billigare alternativ för en hundralapp. Jag fortsatte att minska priset och har tills nyligen köpt en rengöring för 65 kr på apoteket. Förra månaden hittade jag samma produkt , eller en likvärdig produkt för 39 kr på Ö och B!!! Tänk vad man sparar pengar! Jag tänker likadant när det gäller tex schampo  men där tänker jag även att minska själva mängden och inte slösa! Jag tar endast hälften av det jag brukade göra och därmed räcker flaskan dubbelt så långt! Samma gäller för alla rengöringsmedel och diskmedel här hemma.
Listan kan göras hur lång som helst på varor där jag har antingen bytt ut varan till en billigare vara, eller har halverat mängden. Om jag tex ska köpa bröd så tänker jag, hur kan jag få mest valuta för pengarna? Om brödet kostar 27 kr, kan jag baka själv dubbelt så mycket bröd för 27 kr?  Och oftast hittar man alltid mycket billigare alternativ!
Så lever jag just nu. Inte jätte kul, men inte så fel heller. Jag känner mig ganska taggad och tycker t.om att det kan vara ruskigt kul att spara pengar!
Jag är övertygad om att detta gör att jag förr eller senare når mina mål och kan sen leva lite bättre och få det jag drömmer om, men oavsett om jag vann dröm vinsten på lotto i morgon eller inte, så skulle jag för alltid ha mitt nya tänk med mig! Med andra ord, så lär jag mig massor, och jag gillar den nya utvecklingen. Jag känner mig mer fri, och faktiskt så kan jag känna mig mycket smartare. Att självkänslan växer är det bästa. Jag fixar min situation. Oavsett medel. Anstränger man sig, så finns det alltid en lösning! Det gäller bara att sätta hjärnan i arbete!

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Minna, du är fantastisk!

Är lite inne på köpstopp och gillar att läsa om andra som testat på. Hittade din blogg och började från början...

Jag är SÅ imponerad över att du tog steget. Det första, men även de följande stegen. Gentemot jobb, vänner, sambo. Att du kämpade så hårt 2009 och fortfarande kämpar vidare! Att du lyckades uppnå ditt mål, men inte stannade av efter det utan fortsatte. Som sagt, mäkta imponerad! Hur ett köpstopp blev så väldigt mycket mer har varit jätteintressant att ta del av. Tack för att du delat med dig så frikostigt!

Som 23-åring utan lån vet jag inte riktigt vad det är du går igenom, men jag kommer fortsätta titta in och läsa hur det går för dig :)

Stor kram till dig!

torpstugan sa...

Hej minna! Sådär har jag alltid levt.lägsta inkomst jag någonsin haft var fyratusen åttahundra per månad efter skatt,men vet du vad det gick det med,jag hade egen lägenhet och klarade mig utan socialbidrag eller bostadsbidrag.
Idag är jag sjukpensionär och har sextusen sjuhundra efter skatt i inkomst.det funkar.
Kram läs gärna min blogg.