fredag 24 augusti 2012

den tuffa månaden är snart slut...

Äntligen har vi fått lön! Vilken lättnad. Månaden har varit ganska tuff, men ärligt talat inte så tuff och hemsk som jag hade inbillat mig. Jag hade tänkt att jag knappt skulle ha bensin pengar sista veckan, och i värsta fall skulle jag ha varit tvungen att över trasera visa kortet med en tank bensin tills lönen. Jag hade tänkt att vi bara skulle ha råd med nudlar sista veckan som en läsare av bloggen skrev, men det fanns faktiskt gott om mat kvar i frys och skafferi. Vi hade mat mässigt klarat oss en vecka till utan någon större nöd!  Detta får mig att fundera. Hur kommer det sig? Och svaret är ganska uppenbart! Vi har bakat och stökat och gjort storkok i köket! Vi har bakat all matbröd själv, och ätit en massa matlådor som vi har gjort i ett par dussintal och bara köpt billig mat under månaden. Vi har låtit affärens prislapp besluta vad vi äter istället för tvärtom! Självklart har det blivit mer billiga kolhydrater som pasta, potatis och ris ( som vi alltid köper i en 10 kg säck från lokala thaibutiken, till ett jätte bra pris.) Vi har struntat i att handla våra favoritmärken på mat, utan istället bla köpt mycket på Ica basics egna märken. I vissa fall sparar vi ca 50% mot vad vi hade tidigare köpt. Men i snitt har det blivit 35-40% billigare att byta märken till ett billigare sortiment. Och vi har bara köpt mat som det har varit erbjudanden på.
Idag kom lönen, och då passade vi på att gå och handla. Vi har beslutat att anamma samma tänk en månad till. Vi ska leva så snålt som möjligt och baka och göra storkok ännu en månad! Idag har vi tex fyndat 800 gr falukorv  för endast 10 kr!! ( vi köpte en hel del och la in i frysen) Det blir till att göra korvstroganoff lådor som vi fryser in.  Vi kommer att äta ugnsfalukorv med het salsa i veckan, men även äta stekt falukorv med ägg och stekt potatis till. Ingen het wow faktor direkt, men enkel svensk husman kost! Vi ska försöka baka all bröd nästa vecka, och samtidigt göra piroger och pizza.
Vi har upptäckt ännu en annan positiv sida av det hela. Istället för att ligga framför tv:n har vi funnit en ny hobby tillsammans. Vi har riktigt kul i köket när vi lagar mat och det känns väldigt givande för vårt förhållande! Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig förut!! Vi älskar att laga mat tillsammans!

Självklart, har inte månaden bara varit enkel. Det har varit väldigt tufft stundtals. Speciellt när jag har jobbat så mycket. Vissa dygn har det knappt blivit 4-5 timmars sömn när man har jobbat dubbla pass. Jag har varit väldigt trött och ibland helt borta. Det har nästan känts vissa dagar som om jag skulle ha haft en kraftig baksmälla. Så illa har det varit. Det är inte kul att behöva ta semester på sitt jobb för att jobba extra på ett annat när alla andra berättar om sina fantastiska semester resor. Då ilar det till lite i själen. Det hade suttit väldigt bra med bara lite ledig tid hemma med familjen utan att göra något annat än bara vila. Men så har det inte varit....det är bara att acceptera läget och vara glad över att man är så pass klok att man gör allting för att kunna förändra sin situation istället för att stoppa huvudet i sanden och bara köra på som om inget hade hänt....det är den enda trösten just nu....

Samtidigt har det varit en jobbig månad då jag har varit mycket ifrån familj och vänner. Det har tärt lite på vårt förhållande, men båda förstår att det är ett nödvändigt ont ett tag framöver. Och det är inte bara jag som har jobbat som en tok utan sambon också!

Och pengarna då?
Ja dom går självklart till att laga bil helvetet. Det känns surt, hade känts såååå mycket bättre att lägga dessa på skulderna, men utan bil, inget jobb. Man får se det positiva. Hade vi inte jobbat, hade vi inte kunnat laga bilen. Då hade katastrofen varit ett faktum! Sonen skall få en summa till att köpa kläder till skolan, men även pengar till träningen för höst terminen. Där efter blir det faktiskt liite extra amorteringar på en skuld, och en liten på fyllning i buffert kontot.  Och jag får hälften av extra jobbet utbetalt först vid nästa månads slut i samband med september lönen, då jag jobbade två veckor i juli och två veckor i augusti extra. Och den extra slanten går oavkortat till skulder!


Jaa, då var augusti månad snart slut då, helvetes månaden, och jag har överlevt, och återigen upptäckt sidor hos mig själv som jag inte trodde att jag hade. Jag kan utan tvekan klara av tuffa situationer och utmaningar och samtidigt lära mig att uppskatta det lilla i livet, som att baka och laga mat i ett litet kök....

6 kommentarer:

ägamintid sa...

Hej!

Har inte sett din blogg förrän nu. Vad har du för historia? Från höginkomsttagare till låginkomsttagare? Vad har hänt? Vad kommer dina skulder ifrån? Mycket intressant blogg som jag kommer att följa framöver!

Lycka till!

ägamintid

minna sa...

jag valde att gå ifrån mitt statusjobb för att ha mer tid för min familj. Då var det även ett krav från exet som tyckte att jag jobbade alldeles för mycket. Jag var ganska trött på det ytliga livet och började lite smått med köpstopp. Resten är historia. Jag upptäckte en annan del av mig som ville bort från köphysterin och bort från att må dåligt på ett jobb..och tro mig, saknar inte stureplans livet! Förutom lönen då! =)

Sparsamhet sa...

Bra jobbat! Vad skönt att se att det gick bra med mat och bak;-)
Hoppas att ni klarar av att hålla samma nästa månad så att i kan spara ännu mer pengar!

Å sa...

Man behöver inte äta dåligt för att äta billigt! Man sparar enorma summor på att ta matlådor till jobbet och handla och laga mat efter butikernas extrapriser och inte bara det man för stunden vill ha.

Hannele på Hisingen sa...

jag har sparat så där 80 000 kr på att baka bröd själv drygt ett decennium...

Ekonomitankar sa...

Vad härligt, nu blir jag ännu mer inspirerad att leva snålt...
vi har inte så höga löner, så vill vi komma iväg på resor och annat så blir det till att snåla lite i livet, men helst på sånt som ändå inte märks. Snarare blir livet lite härligare med god hemmalagad mat hela tiden... inga eländiga frysta köpeköttbullar med minimal kötthalt.