lördag 7 september 2013

Lågt eller högt EQ ?

Människor som tex ofta trycker ner andra människor, är elaka och sårar andra människor har ett lågt EQ. Det kommer väl knappast som någon nyhet längre på 2000 talet att det är lika viktigt, om inte viktigare att ha ett högt EQ, som IQ.


Vad är EQ?
 
  • Emotionell intelligens utgörs av en samling personliga, emotionella och sociala kompetenser och förmågor, vilka påverkar ens förmåga att nå framgång i arbetslivet.
  • EQ betyder emotionell intelligens eller känslomässig intelligens. Det betyder att man har lättare att förstå och uttrycka egna känslor och andras, kan läsa av sociala situationer, skapa en god relation till både sig själv och andra, se saker ur andras perspektiv, lära sig ta initiativ, samarbeta, lösa konflikter eller problemsituationer.
  • De emotionella kompetenserna är dynamiska vilket innebär att de kan utvecklas och förändras över tid.
Källa: inspiro.vpsite


Jag såg en intervju med Claes Hemberg nyligen, där han fick frågan vad är det bästa ekonomiska rådet man kan få? Då svarade han att man skulle ha en bra chef som fick en själv att utvecklas.

Klurade på det där ett bra tag, och insåg att det var ett riktigt bra svar.... Man vill ha en chef som har högt EQ.....

Varningstecken,  är människor som saknar empati, som inte förstår socialt ansvar , tex är snabba på att ge elaka kommentarer och försöker trycka ner andra människor bara för att dom tycker annorlunda eller inte förstår.  Såna människor ska man akta sig för.  Om man är sådan person, hur ska man  då kunna skapa goda relationer, se saker ur andras perspektiv eller samarbeta? 

Själv när jag arbetade som chef, blev jag alltid orolig när vissa kolleger hade en benhård tro på något. "det är bara så" sa dom. Inget gick att diskutera. Två olika saker kunde inte vara rätt. Oftast visade sig att fallet blev dubbelt så högt. Att diskutera tillsammans, argumentera utan att ta på sig varken offerkoftan eller bödel rollen är a och o i ett företag.  Egentligen är det lika viktigt i en familj som  i ett äktenskap. Det är lika viktigt i skolan, som på lekplatsen. Det är lika viktigt i bloggvärlden som ute i den verkliga världen. 
Respekt är väldigt viktigt!

Så nästa gång någon försöker trycka ner dig, kom ihåg att det är vatten under broarna, ta inte åt dig, en intelligent människa förstår att den personen inte har ett högt EQ.


3 kommentarer:

Per Penning sa...

Ja, jag utgick ifrån att du inte provoceras av elaka kommentarer. Jag föredrar att ignorera dem och inte ge dem någon uppmärksamhet.

Anonym sa...

Fast det är läskigt att så många människor är totalt hänsynslösa att dom bara bryr sig om sig själv och aldrig tänker på att ord sårar. Min chef är ingen bra chef. Han skriker och gormar och några gånger har jag gråtit på jobbet. Jag inser att jag måste byta. Claes har rätt, man måste ha en bra chef som kan inspirera och lära ut.
Maja

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Bra chefer ska man inte underskatta.