torsdag 19 september 2013

Det femte jobbskatteavdraget

Vår familj välkomnar ett femte jobb skatteavdrag. Jag är av den åsikten att man ska bli belönad när man arbetar hårt och gör rätt för sig.  Det här blir en extra morot, men samtidigt ett bevis om att det kanske börjar löna sig i att vara "duktig" i vårt land. Äntligen....
Sen är jag väldigt medveten om att vissa tycker att detta är extremt dåligt, men jag anser att det är dags att alla som sliter och jobbar ska också "få något".
Samtidigt tycker jag att det här ger rätt signaler för framtiden. Jag har alltid förundrats över det svenska välfärdssystemet, och att det faktiskt finns så många människor som utnyttjar systemet.
(nu pratar jag inte om dom som är sjuka, eller om dom som verkligen behöver hjälpen, utan om dom som faktiskt utnyttjar systemet)
Jag har arbetat flera år utomlands, och ingenstans i världen tas det lika självklart som i Sverige att staten ska försörja oss.
Jag ser fram emot mer skattesänkningar, då jag anser att jag själv borde ha rätten att bestämma mer över min ekonomi. Det gäller tex min pension och min sjukvård.   En sjukförsäkring har jag haft sen födseln, det är en av  de smartare  sakerna mina föräldrar har gjort. Jag har en kronisk sjukdom som kräver extra läkarvård och dagliga mediciner. Tack vare försäkringen har jag en specialist som jag går till. Jag har haft samma doktor i över tjugo år nu. Bara det betyder mycket. Vi känner varandra väl, och oftast räcker det att jag endast ringer honom för att få den hjälpen jag behöver. Jag slipper att åka in, och jag slipper att dra upp hela min historia igen. Det bästa är att han har kvällsöppet. Jag slipper ta ledigt från jobbet. Förra året vart jag akut dålig och behövde opereras. Jag fick en väntetid på ca 2-3 månader. Jag ringde upp försäkringsbolaget och fick en operationstid följande dag!!!
Jag vet att det ska inte vara såhär, det är inte rättvist. Men nu är det såhär verkligheten ser ut. Det går inte att bara blunda och hoppas på det bästa....

Jag vet att pensionärerna har det tufft i vårt land, men det är lite som min farfar alltid sa," det är väl ingen överraskning att vi kan bli gamla och inte orkar jobba. Att lita på att staten kan försörja oss då är bara dumt, tänk om det blir krig" Lite drastiskt måhända, men jag anser att min farfar hade en poäng.
I Sverige litar vi för mycket på alla andra men inte oss själva!

Så jag tror att det är viktigt att vi själva tar kontrollen över vår ekonomi, att vi själva bäddar så att vi kan sova tryggt om nätterna.  Och med det femte jobb skatteavdraget, så kan jag välja att trygga upp min ekonomi på passande sätt.  För vår familj blir det extra pengar som vi faktiskt tänkte köpa aktier och fonder för.  Nu håller vi tummarna att det blir så också.....

15 kommentarer:

Anonym sa...

Sverige ligger i absoluta toppen i skattetryck - och ändå verkar det inte räcka enligt vissa debattörer.
Å andra sidan kan absolut ekonomisk jämlikhet bara åstadkommas på ett sätt: 100% skattetryck och konfiskering av alla tillgångar. DÅ har vi jämlikhet.

Kanske något att sträva efter?

Ann-Christin sa...

Jag är personligen kluven till jobbskatteavdraget. Bra för mig men jag skulle hellre se att d epengarna gick till bra löner till sjuksköterskor etc.
Liksom du har jag en privat sjukförsäkring (genom jobbet). Det gör ju att någon annan kan få min köplats i den offentliga vården och slippa behöva vänta så länge!

Magnus sa...

Bra inlägg!

Man skräms ibland över hur vissa ungdomar tänker... som förväntar sig att det där coola medie-jobbet minsann skall dyka upp i Jokkmokk där de bor.. Tills dessa ska de med all rätt få leva på bidrag.

Lite ironi kanske, men även en gnutta sanning.

/Lattebubbla.se

Zed sa...

Kan inte annat an att halla med. Jag har inte bott utomlands i nagon storre utstrackning (aven om jag just nu bor utomlands) men har daremot rest en hel del och samtliga jag har traffat blir hapna nar man berattar om det svenska systemet. Det galler allt fran sjukvard, utbildning och skatteniva.

Jag tycker manga saker ar bra, till exempel att det finns gratis utbildning och gratis sjukvard. Men jag tycker det kan kompletteras med mojligheten for de som vill betala att betala for battre sjukvard. Det skapar ju inte samre sjukvard for de som inte har rad. Orattvisor ser jag inte som nagot negativt, det maste finnas for att skapa incitament och kommer alltid att finnas. Vad anses annars som rattvist? Samma mangd mat varje vecka? Men tank om jag hatar broccoli och nagon alskar det?

Pensionen har du helt ratt i med. Varfor lita pa nagon annan, speciellt nar samtliga berakningar INTE gar ihop. Australien har tillexempel 9% obligatorisk super, vilket ar motsvarande till var PPM. Detta stiger arligen och jag vet att manga aven har hogre. Exempelvis traffa jag en igar som har 24%, for att det ar enda sattet att sakra att samtliga far pension, gor den individuell och i riktiga tillgangar.

Anonym sa...

Vad hände med solidariteten? Att ta hand om varandra? Varför tänka på sånt när vi kan sälja ut välfärden på ett sätt som sällan faktiskt är skådat i omvärlden? Nyliberaler världen över häpnas över den utförsäljningshets som sker i vårt land. Vardör bry sig om sånt när man kan glädja sig åt att klyftorna ökar i samhället? Det är väl inte mer än rätt? Hoppas att du inte blir arbetslös eller ännu sjukare...

minna sa...

Anonym, hur kan man kalla vårt land för solidariskt när vissa fuskar och fifflar med systemet?
Jag jobbar som sagt inom sjukvården, studerar medicin, men faktum kvarstår att många privata ger bättre vård. Jag tror på balans, och friheten att själv få välja.
Det handlar om smarta ekonomiska val.
Jag hade turen att ha smarta föräldrar som tecknade en försäkring. Det lärde mig att direkt teckna försäkring när jag väntade min son, som en extra säkerhetsåtgärd. Å andra sidan är jag inte hel svensk, och är det något jag har lärt mig, så är det att försöka göra rätt för mig själv och skydda mig själv. Jag struntade i det i flera år, och det höll på att sluta i katastrof. Och som jag skrev i inlägget , jag pratar inte om dom som är sjuka, inte om dom som behöver hjälp, utan om dom som fuskar med systemet.

Maria sa...

Problemet är väl att nedskärningar inom välfärden inte bara drabbar de som fuskar, utan också alla lågavlönade, ensamstående, sjuka, pensionärer, skolbarn, förskolebarn, gamla osv.
Jag avstår gärna jobbskatteavdraget till förmån för dessa. Det kommer alltid finnas sådana som fuskar, oavsett system, det gör mig inget. Så många som behöver hjälp och kan få det genom vårt system är viktigare för mig än att några utnyttjar.
Lätt för dig att välkomna ett femte jobbskatteavdrag, du som har råd med privat sjukförsäkring. Alla som inte har råd med det kommer drabbas genom bla sämre sjukvård genom större skattesänkningar.
Mer skall ha mer :-/

minna sa...

Maria,i dagsläget skulle jag egentligen inte ha råd med sjukförsäkringen, men å andra sidan jobbar jag extra! En hel del! Om jag skulle stanna kvar på mitt nuvarande jobb och inte utbilda mig skulle jag också vara lågavlönad. Men det är ett val man aktivt gör själv. Jag väljer att studera vidare för att få en bra lön.
Jag kan tyvärr inte som du acceptera fusk. Det är värre än värst om det drabbar sjuka och de som har de sämre ställt.
Jag anser att de som arbetar hårt och gör rätt för sig skall belönas. Och jag anser att de som inte gör det skall straffas. Och vad är det som säger att man måste vara lågavlönad hela sitt liv? Jag hade precis bytt jobb till ett lågavlönat jobb, blivit ensamstående, och märkte det här går inte. Därav gjorde jag ett aktivt val att börja studera och jobba som en galning! Det är lätt att ta på sig offerkoftan, men desto svårare att ändra beteendemönster och göra något åt sitt liv! Endast jag kan göra skillnad i mitt liv!

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Två pensionärstanter skulle kunna flytta ihop, ungefär som man gjorde när man var ung och fattig student.

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Två pensionärstanter skulle kunna flytta ihop, ungefär som man gjorde när man var ung och fattig student.

Hannele sa...

suck
Bevisat att jag inte är robot! Ändå:

Kommentargranskningen har aktiverats. Alla kommentarer måste godkännas av bloggskribenten.

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Jag har delvis studerat för att själv få bestämma var jag ska jobba, inte bara för lönen.

Anonym sa...

Dom tror att det här lockar folk till att söka arbete. så himla korkat.
Anta att du är arbetslös.
Du ser ett jobb i tidingen.
Mcdonalds personal sökes - lön 16.000kr
skulle det motivera dig mer att det för 16.300kr dagen efter? det är skitsamma du skulle ha tagit det om du endast fick 14.000kr ändå. Jag som sitter på 30.000kr drygt i månaden kommer ta dessa pengar o lägga på min hög som blir ännu mer. något som den lille inte kan. Betalar hellre för att han ska få bättre skola, vård, och omsorg.

Anonym sa...

Fast där har du fel anonym. Vi ungdomar går mycket efter lön idag. Bor i Stockholm. Tar inget jobb under 16500kr. Gör man det en gång då fastnar man i låglöns träsket. Och tror du seriöst att pengarna skulle gå till vård och omsorg istället. Inte en chans. Please.
Privat är bättre. Vår vårdcentral har blivit privat idag. Cevita. Hundra gånger bättre vård. Kostar samma.

Anonym sa...

Fan vad du är pretto Minna! Tagga ner.