onsdag 2 oktober 2013

Aldrig studielån

September månad kom och gick. Vi klarade månaden bra, fast lönemässigt halkade vi lite efter. Oktober månad lär bli ännu värre, jag har inte jobbat extra alls. All tid går till studier och familj. Men jag väljer att kämpa på så gott jag kan. Det tas inga studielån i vår familj! Det är en grundregel. Om det krisar sig, då får man jobba extra!  Jag ser ingen vits med att leva på lånade pengar, oavsett om räntan är låg eller inte.  Jag vill inte sitta 10 år till av mitt liv på att betala av ännu en skuld. 


Om det krisar sig? Ja då får jag väl helt enkelt sluta lata mig och börja jobba extra igen. Tanken är dock att jag ska ta det lugnt under hösten, och sedan köra på som en galning igen. 

Jag har två val, vara lat och ta studielån, eller kämpa på ännu ett tag och jobba, men slippa lånen! Inget svårt val egentligen....Jag önskar bara att jag vore 25, eller åtminstone hade energi som en 25 åring! =) Men men vissa lär sig sent, och då får den här gamla tanten jobba=)13 kommentarer:

Aktieboom sa...

Du har ett tredje val också. Jobba extra kombinerat med att du tar studielån.

Förutsatt att du känner du kan göra nåt vettigt av pengarna. Jag förstår dock om du inte vill ha skulder som knackar på dörrarna.

Aktieboom sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Auri sacra fames sa...

Så du ser inte det som ett alternativ att ta studielån, använda pengarna till att betala av lån med högre ränta och få ett lån med lägre ränta? Lägre ränta ger större amorteringskraft och en snabbare väg till skuldfrihet. Bara en tanke...

Mvh A.S.F.

minna sa...

Jag är väldigt medveten om den låga räntan, men tiden är så kort nu, så jag väljer att stå ut och jobba extra. Det måhända vara "dumt" men aldrig mera lån. Det är nog en psykologisk grej. Jag vill inte bli lat och slappna av. Jag blir stressad av lånen, vilket är bra, då vet jag att jag pressar mig själv lite extra!

Hannele på Hisingen sa...

Sonen kämpade och tog inga studielån, han år mycket ekonomisk.

Hanneles bokparadis sa...

(den låga räntan kan ändras i efterskott, studielån är pest)

mormor Hannele på Hisingen sa...

P.P.S.
Dessutom måste man betala sina studielån om man är arbetslös. Mycket tufft.

Familjeekonomen sa...

Vad duktig du är! Fortsätt att kämpa på.

Jag har hittills betalt tillbaka 250 000 kr, men har fortfarande 500 000 kr (långa utlandsstudier) kvar i studielån.

Hade jag stannat kvar utomlands där lönerna var högre hade ekvationen gått ihop. Men jag valde att flytta hem till Sverige och nu känns det bara drygt...

Et liv å leve sa...

Kan förstå att du har fått nog av allt som heter skulder! Säkert smart att ta det lugnt i perioder för att få balans i livet. Det är lätt att bli hög på adrenalin och bara köra på, men senare kan det bli ett högt pris att betala. Det ser ut som om du har en imponerande arbetskapacitet! Men ta vara på dig i alla fall. Tänker också på den inspiration och hopp som du är för många av dina läsare. Du har mycket kunskaper, och många strategier för hur man kan hantera svåra ekonomiska situationer. Det är en spännande läsning att följa med dig på din blogg!
Lycka till med dina studier och ditt familjeliv!

minna sa...

Tack för allt pepp! Det stärker=)
Jag försöker att vara stark. Jag tänker noga idag innan jag begår samma dumma misstag som förr!

minusminus sa...

Så klok du är! Det är lätt att tänka att stduelån är ok för det är något som alla tar men det det är ju ett låns som ska betalas tillbaka som alla andra.

minusminus sa...

Så klok du är! Det är så lätt att hoppa på och ta ett studielån för det är något som många tar men det är ju ett lån som ska betalas tillbaka som alla andra.

Anonym sa...

Jag tycker inte att man är lat om man tar studielån!