tisdag 31 juli 2012

Juli 2012-katastrof månad

Den här månaden blev tuffare än tuffast. Då sambon gjorde ett jobb byte har det resulterat i att hans lön inte blev så bra i juli månad. Men å andra sidan kommer bytet på sikt innebära att vi sparar en massa pengar. Vi har numera bara en bil att oroa oss för i hushållet. Det betyder att vi slipper bensin, skatt och försäkring på en bil.  Vi var så tacksamma över att han hittade jobb på vår lilla ort. Förut fick han åka långt, och även om lönen var något bättre än idag så kändes det inte i plånboken tack vare bensin kostnaderna. Och ibland har man bara en sån himla tur...två dagar efter jobb bytet gick motorn sönder på hans bil!!!! Så det var som ett kvitto på att vi hade valt rätt den här gången...
Sen finns det andra fördelar, förutom att han kan gå till jobbet så slipper han dom långa resvägarna...det tog honom en timma till jobbet och en timma hem...
Själv får jag lön för allt extra jobb först i augusti och september månad....
Så det gäller att bita ihop...
Tyvärr gick inte andra bilen igenom besiktningen!!!! Bilen av årsmodell 2005 kräver reperationer igen, ja igen på ca 8000 kr!
Har ingen aning hur vi ska lösa detta den här månaden. Får klura ut något.....
Vi har inte kunnat extra amortera något mer än minimum den här månaden. Det blir ännu en månad då vi knappt klarar oss. Det blir konstgjord andning ännu en månad där vi måste kämpa oss för att hålla oss uppe på vattenytan utan att drunkna...
Men vi har faktiskt lyckats med en grej trots bättre vetande! Vi la undan hela 1000Kr till en buffert!
Detta innebär att bil lagningen får vänta till augustis månads slut, och att vi har endast 3500 kr på att klara oss en hel månad till nästa lön!!!
Så lite pengar har vi inte haft förut. Det är 3500 kr som ska räcka till mat och bensin för en familj på tre personer. Det blir super tight men vi ska försöka. I värsta fall har vi som sagt bufferten, men vill verkligen försöka...
Vill passa på att tacka alla er läsare som stöttar! Det betyder så mycket! Och det ger mig den där extra kämparglädjen som jag just nu är i så stort behov av! Tack!                                                  

11 kommentarer:

nonhosonno sa...

Usch, så tråkigt när det aldrig tar slut. Försök håll humöret uppe!

Det var en rätt ny bil ändå, en 2005 som inte gick igenom, vad var det för fel och vad för bil?

minna sa...

Ja det känns tufft nu,men det gäller att härda ut. det är en Hyundai. vi måste byta vindrutan, väldigt liten spricka och gick igenom förra året så förstår inte riktigt. sedan små Fix som bromsar och bromsklossar och hjullager....och lite annat smått och gott. mycket kan vi göra själv men inte allt...

Beatrice sa...

Fy så surt med ombesiktning och reparation ... Det blir nog en månad med mycket linser och torkade bönor. Billigt och mättande. Jag var tidigare vegetarian och det blir jättegod pastasås på röda linser, tomater, lök och lite kryddor, ex oregano. Funkar utmärkt till ris också eller som fyllning till en paj. Fantasin sätter gränserna. Det blir en tuff månad men försök se det som en liten "tävling" där ni försöker komma på så mättande och goda rätter som möjligt till minsta möjliga kostnad. Är ni mätta så blir inte suget efter godis t.ex så stort. Usch nu låter jag präktig men jag vill så gärna att ni lyckas.

Tänker på er.

Kram

Kampen mot index sa...

Usch vad jobbigt!

Drabbades själv också av reperationskonstnader vid besiktningen (årsmodell 2006.)

Hoppas ni klarar månaden utan att röra er buffert!

minna sa...

Tack för mat tipsen beatrice. vi har faktiskt storkokat hela helgen. så nu är frysen halvfull med matlådor. Linser är gott. tack för all pepp
Vi ska verkligen försöka att inte röra bufferten. :)

Auri sacra fames sa...

Bara trafikförsäkring? På en halvförsäkring får man byta vindruta för 1500 kr självrisk.

3500 kr låter väldigt lite men det är väl ca 46 kronor per person och dag och det borde gå över en period (förutsatt att Ni får lön den 25 vilket för övrigt är på en lördag så 24 dagar om Ni har det som jag).

Själv har jag aldrig hamnat i en direkt ekonomisk kris men jag har ofta funderat på hur jag skulle agera för att hålla mig flytande.

Gör listor på vad Ni ska äta (varje mål) och se till att hamna så långt under dagssumman person att Ni har råd med bensin.

Lyxa till med det naturen har att bjuda på (läs lite om självhushållning på nätet) och fråga någon grannen eller liknande om Ni får ta lite frukt i deras trädgård osv... (Hade någon kommit och frågat om de fick ta lite i vårt grönsaksland nu så hade vi kunnat skicka med en halv matkasse med sallad och liknande)

Ha med en väska så att Ni kan samla in lite tomburkar när Ni samlar (i kris får man svälja stoltheten). Även om dygnets timmar går åt så är det bättre att gå ut att gå än att sitta hemma och fundera.

Kanske har Ni ett gammalt metspö och gångavstånd till fiskevatten? Gör underverk för själen och abborre är inte dumt på middagsbordet.

Sen är det tråkigt att röra bufferten men jag tycker 1000 kr är för mycket att lägga i bufferten första månaden i Er situation. Bättre att kanske sätta 300 kr/månad till en början så att det blir ett hållbart beteende över tid. Motivation kommer av att lyckas hålla målet. Att Ni ska lägga undan 1000 kr denna månad känns som ett mål som bör revideras. Låter som en månad då en buffert ska användas...

Jag är bättre för handfasta tips än tröst men jag hoppas verkligen Ni lyckas vända Er situation. Skulle kunna inspirera många!

Andreas sa...

Mindre sprickor i vindrutan kan vissa företag smälta ihop för några hundra kr. Kolla upp det!

Catwalkqueen sa...

Inte en känning tyvärr, den lill* stannar nog kvar ett tag till =/
haha ja jag funderar på att springa trappen upp och ned några gånger ;)

Men åh så jobbigt =/ Vi fick ombesiktning på båda våra bilar så vi har fått lägga väldigt många tusen på dem förra månaden. =(

Anonym sa...

Hej Minna,
Hittade din blogg häromdagen och har i princip sträckläst igenom hela. Vilken otrolig resa du gjort! Själv har jag varit ensamstående med 2 barn (nu sambo) och vet hur det är att vända på kronorna. Läser ekonomibloggar och försöker få kunskap att öka på mitt sparande, vilket är betydligt lättare som sambo. Önskar dig allt gott och tack för att du skriver!

Anonym sa...

Kämpa på! Ni har jobbat så hårt och klarar även detta!

minna sa...

Auri sacra frames, vindrutan går på 1500 kr,sen är det allt det andra på. vi har halvförsäkring. visst är 1000 kr mycket i buffert,när man har det så knapert. men det ska gå. hur vet jag inte riktigt ännu men jag tror att det löser sig. lite secret tänk. och klarar vi det här,ja då klarar vi det mesta. tack för dina tips! Synd att jag inte bor granne med dig:)
ska kolla upp ditt tips Andreas. tack!